Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Stad i omvandling

Publicerat fredag 2 januari 2009 kl 14.33
Flygfoto över Härnösand

600-800 nya lägenheter, en aktivitetspark och en ny bro från Kronholmen till Härnön. Allt detta ingår i ett förslag till vision för hur Härnösands stad ska se ut i framtiden. Och nu vill kommunen veta vad Härnösandsborna tycker.

Fram till den 2:a mars kan man höra av sig med synpunkter till samhällsförvaltningen på kommunen. Förslaget är tänkt att användas som underlag när man nu arbetar med översiktsplanen för kommunen.

Förslaget finns att se via kommunens hemsida och även på sambiblioteket.

Omdebatterat redan tidigare
Torsvik och Kronholmen är omdiskuterade områden i Härnösand vid förra valet fick Härnösandsborna rösta i en kommunal folkomröstning om ifall man skulle göra om Torsvik till ett handelsområde. Då blev det nej.

Men arbetet med att planera om staden har fortsatt. I det nuvarande förslaget finns både hotell, bostäder och kontor på Torsviksområdet.

Aktivitetshus och bostäder vid vattnet
Vid de gamla magasinbyggnaderna på Kronholmen vill kommunen bygga en aktivitetspark för utomhusaktiviteter såsom minigolf, skateboard och skridskor, liksom en utomhusbassäng.

Det skulle kunna byggas bostäder i smala gränder som löper mot kajpromenaden som skulle gå längs vattnet. Här kan man bo i stadsradhus med egen båtbrygga.

Längre upp från vattnet skulle man bygga enligt gårdsprincipen, dvs att byggnaderna är grupperade kring var sin gård.

Ny bro
En bit norr om nuvarande Nybron ska man enligt förslaget bygga en ny bro från Kronholmen till den norra delen av staden på Härnön.

Hela utvecklingsperpektivet är på 30-års sikt.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".