Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERNORRLAND

Krångligt att investera i vindkraft

Publicerat fredag 2 januari 2009 kl 14.56

Att producera vindkraft i Sverige är en dålig affär och full av krångliga regler när tillstånd ska prövas. Det trots att energimyndigheten säger att andelsägande är viktigt för vindkraftens framtid. Men ändå är intresset för andelsägande i vindkraften stort i norra Sverige.

Det är dyrt och krångligt att producera vindkraft i Sverige. Det är snarare regel än undantag att det sker dubbelprövningar, både mot miljöbalken och plan och bygglagen, prövningar som kräver stora resurser och som gör processen långsam.

Det är dessutom skattemässigt ogynnsamt att producera vindkraft, trots att den har låga underhålls och driftskostnader. Skatteverket tar ut en merskatt på runt 40 % per producerad KWh. En skatt som får många att undvika att investera.

Trots det är intresset att köpa andelar i vindkraft stort i norra Sverige.

– Fokus på vindkraft i norr har ökat de senaste åren och då ökar intresset för andelsägande också. Som andelsägare är man ju betydligt positivare till vindkraft, säger Fredrik Dahlström, verksamhetssamordnare för vindkraft på energimyndigheten.

Regeringen siktar på att vi ska ha 10 TWh vindkraft i Sverige år 2015. Energimyndigheten anser att målet bör vara 30 TWh vindkraft 2020.

Sveriges har relativt lite vindkraft om man jämför med till exempel Tyskland där drygt 18 000 maskiner ger drygt 30 TWh, och vårt grannland Danmark får ca 20 % av all sin el från vindkraft.

Nu är det inte så att det blåser mindre i Sverige, tvärtom finns här gynnsamma förutsättningar både längs våra kuster och i vår fjällvärld. Problemet är krångliga regler och ett ogynnsamma skatter.

Fredrik Dahlström på energimyndigheten anser att energiminister Maud Olofsson bör se över skattereglerna.

– Vi har framfört material och sagt att andelsägande är jätteviktigt för vindkraften, säger Fredrik Dahlström.

– Vi har uppmärksammat dessa problem och vi tittar nu på vad som behöver göras tillsammans med våra myndigheter, säger Ola Alterå, Maud Olofssons statssekreterare på Näringsdepartementet.

Klas Ullerstam
klas.ullerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".