Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERNORRLAND

Stadig ökning av unga bidragsberoende

Publicerat lördag 3 januari 2009 kl 10.35

Allt fler unga är beroende av stöd från Försäkringskassan. I västernorrlands län har antalet unga personer mellan 16-24 år som har aktivitetsersättning från Försäkringskassan ökat med drygt 30 procent de senaste tre åren mellan år 2005 och 2008.

Aktivitetsersättning är ett stöd till unga personer som är handikappade eller psykiskt sjuka och som därför har svårt att kunna jobba.

28-årige Morgan Wahlgren har varit utanför arbetsmarknaden i 6 år.

– Det har inte varit roligt. Man har velat göra någonting men inte orkat, säger han om de sex åren utanför arbetsmarknaden.

I hela Sverige får nästan 28 000 unga mellan 16 och 29 år aktivitetsersättning. Det är drygt 4000 fler än för tre år sedan.

Samtidigt har sjuktalet i andra åldersgrupper minskat under samma period.

– Det är naturligtvis oroande och vi behöver göra allt vi kan tillsammans för att förhindra att de här ungdomarna hamnar i ett livslångt utanförskap, säger Eva Alner Liljedahl, chef vid Försäkringskassan lokalt försäkringscenter i Gävle.

– Tycker du att ni i dagsläget kan göra tillräckligt för den här gruppen?

– Nej det tycker jag inte att vi kan.

Ansvarig minister är den socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M).

– Utvecklingen gör mig väldigt bekymrad eftersom det är väldigt många fler idag som har aktivitetsersättning i unga år. Den tendensen har vi sett i tio år, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Nu lovar Cristina Husmark Pehrsson att det ska bli mer stöd och hjälp åt de unga.

– Det är ingenting man gör över en dag men vi ska se till det blir en god hjälp till ungdomar. Jag är lika upprörd som alla andra.

Så länge får Morgan Wahlgren vänta på sin chans ute på arbetsmarknaden.

– Det tyder på att någonting är fel i samhället tycker jag. Samhället har en sådan press, man bryter ihop helt enkelt, avslutar Morgan Wahlgren.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".