Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Många hoppar över skollunchen

Publicerat fredag 9 januari 2009 kl 12.12
Bra med flera alternativa maträtter att välja på, tycker eleverna. Foto:Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

20 procent av flickorna i årskurs sju och 15 procent av pojkarna äter inte skollunch varje dag. Fiskgratänger och köttgrytor är inte populärt, säger skolmåltidsföreståndaren.

Var femte flicka och nästan lika många pojkar hoppar över skollunchen en eller flera gånger i veckan.

Det visar dom hälsosamtal som skolsköterskorna har med elever och som landstinget har sammanställt. Siffrorna gäller läsåret 2007/2008.

Kramfors- och Sundsvallselever mest kräsna
 I Kramfors hoppar var fjärde pojke och var femte flicka i sjunde klass över skollunchen minst en gång i veckan.

I Sundsvall är det var femte pojke och var fjärde flicka som inte äter skolmaten varje dag.

Flest som äter skollunch varje dag har man i Örnsköldsviks kommun. Nio av tio pojkar och åtta av tio flickor äter i skolmatsalen dagligen.

Köttgrytor, pölsa och fiskgratänger inte populärt!
Redan i förväg vet skolmåltidsföreståndare Lena Öström i Härnösand hur mycket mat som kommer att gå åt.

-Det som inte är populärt är t ex pyttipanna, pölsa, varmkorv med mos och olika köttgrytor samt fiskgratänger.

Tunnpannkaka och hamburgare i topp
Väldigt många elever tycker om tunnpannkaka. 
Hambugare och all slags pasta med så är också populärt.

Äts dubbelt så mycket av populär mat
Den dagen Radio Västernorrland besöker skolmatsalen vid Landgrensskolan i Härnösand så serveras pastasås med kyckling. Det är en riktigt populär maträtt, enligt Lena Öström.

-Då får jag beställa 1700 portioner jämfört med bara cirka 900 när det är mindre populär mat.

-På så vis kan man säga att den populära maten är dyrare för det går åt mer av den!

Man kan alltså spara pengar genom att servera mat som inte är så populär, men helst vill vi ju att eleverna ska komma och äta av allt vi serverar. Men det vore bra att ha två maträtter att välja på + en vegetarisk, säger Lena Öström.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".