Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Dramatisk försämring av landstingets ekonomi

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 15.23
-Det här är för mycket för att vi ska klara det själv. Nu kräver landstingsrådet Ewa Söderberg snabbt besked om mera pengar till landstingen.Foto Håkan Nordlöf

Förutom det sparpaket på 361 miljoner kronor som sjukhusen brottas med, så kommer landstinget att behöva minska sin kostym med ytterligare minst 340 miljoner kronor till för under de närmaste åren.

-Det är en dramatisk försämring av läget, säger landstingsrådet Ewa Söderberg (S).

340 miljoner ytterligare måste sparas in
Det är den senaste prognosen från SKL, Sveriges kommuner och landsting, som nu visar att landstinget i Västernorrland förlorar ytterligare 100 miljoner kronor i intäkter.

Det ska läggas till de 240 miljoner i försämrade intäkter som varslats om tidigare.

Sedan det stora sparpaketet på 361 miljoner kronor klubbades av landstingsfullmäktige i juni 2008 så har läget alltså förvärrats med totalt 340 miljoner ytterligare!

Motsvarar tio vårdcentraler
Det motsvarar nästan den totala omslutningen på Medicinkliniken vid Länssjukhuset i Sundsvall eller tio hela vårdcentraler, säger landstingets ekonomidirektör Gösta Burlin.

-Detta kommer att kräva mycket kraftfulla åtgärder, säger landstingsrådet Ewa Söderberg.

- Den situation vi nu står inför innebär att vi måste minska våra kostnader med ytterligare 500 miljoner kronor under tre år för att uppnå en god ekonomisk hushållning.

Vill inte lägga ner sjukhus
Hur landstingsledningen nu ska bära sig åt för att lyckas med det sparbetinget, det kan Ewa Söderberg inte ge ett svar på.

-För sjukhusdirektörerna ligger uppdraget fast. Dom ska spara 361 miljoner. Det är ett nog svårt åtagande just nu.

-De 340 miljoner som tillkommer nu är i det här läget ett huvudbry för oss politiker och chefer i landstingshuset.

Det är inte aktuellt att lägga ner något sjukhus, säger Ewa Söderberg.

Svårt höja skatten
-Man kan fundera på om det är dags för en skattehöjning. Landstinget Västernorrland ligger idag ungefär i mitten bland Sveriges landsting vad gäller skatteuttaget med 10, 60 per intjänad hundralapp.

Men räknar man med kommunalskatten så är det totala skatteuttaget mycket högt i flera av länets kommuner, och det gör att det är svårt att höja landstingsskatten, säger Ewa Söderberg.

Kräver statliga pengar
-Nu måste riksdag och regering snabbt komma med mera pengar till landstingen.

-Det är bara Stockholm, Skåne och Västra Götaland som klarar sig ganska bra. Alla andra har det svårt, även de landsting som tidigare haft en bra ekonomi.

- Även SKL, med en moderat ordförande, ställer samma krav: Landstingen behöver mer pengar. Det här är för mycket för att vi ska klara av det själva, säger Ewa Söderberg.

Men även om det kommer pengar till landstingen så kan Västernorrland rimligtvis inte få mer än kanske cirka 50 miljoner. Hur resten ska sparas in kan hon idag inte lämna några besked om.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".