Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Krav på kvinnlig biskop

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 14.42

På onsdagen var det offentlig utfrågning i Sundsvall av de fem kandidater som vill efterträda nuvarande biskopen i Härnösands stift, Tony Guldbrandzén. Organisationen Kvinnor i Svenska kyrkan anser att den nya biskopen måste vara kvinna.

Gunilla Jansson, präst i Brunflo i Jämtland och med i organisationen Kvinnor i Svenska kyrkan, tycker att antalet kvinnliga biskopar är alldeles för få. Bara två av 14 biskopar i landet är kvinnor. 

Det är över 50 år sedan kvinnor tilläts bli präster. Men fortfarande är kvinnorna alltså få i biskopskollegiet.

- Härnösands stift borde utnyttja möjligheten att se till att ytterligare en kvinna blir biskop och att antalet kvinnliga biskopar därmed blir tre av 14, säger Gunilla Jansson.

Gunilla Jansson betonar att det behövs både män och kvinnor på alla poster inom kyrkan. Det är huvudargumentet till att den nya biskopen i Härnösands stift ska vara kvinna.

- Kvinnor har en annan livserfarenhet, men det finns alltid bra kvinnor och bra män till alla poster. I det här fallet behövs en kvinna för jämställdhetens skull, säger Gunilla Jansson.

De kandidater som återstår i biskopsvalet är:

Tuulikki Koivunen Bylund, 61 år, domprost i Uppsala och teologie doktor.

Bror Holm, 59 år, kyrkoherde i Selångers församling i Sundsvall, sedan nästan 30 år.

Tor Frylmark, 58 år, domprost i Härnösands domkyrkoförsamling och biskopens ställföreträdare.

Eva Nordung Byström, 52 år, kyrkoherde i Arnäs, Gideå, Trehörningsjö kyrkliga samfällighet och kontraktsprost i Örnsköldsviks kontrakt.

Ingemar Söderström, 56 år, kyrkoherde i Örebro Nikolai församling och teologie doktor.

Tony Gulbrandzén går i pension i höst och den 8 november kommer den nye biskopen att vigas i Uppsala domkyrka, för att därefter installeras i Härnösands stift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".