Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Länsrätten i Härnösand räddas

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 06.00
Ylva Johansson, domstolschef i Härnösand. Foto: Christer Suneson

Länsrätten i Härnösand blir med största sannolikhet kvar och kommer dessutom att växa. Det säger flera av länets riksdagspolitiker till SR-Västernorrland. Därmed räddas 27 arbeten i Härnösand och tio nya jobb till när rätten tar över uppgifter från Jämtland.

Länsrätten prövar tvister mellan personer och myndigheter. Till exempel beslut från försäkringskassan och kommuner som privatpersoner har överklagat. En omorganisation av länsrätterna i landet har varit på gång i några år.

Lyckad lobbying
Våren 2008 kom utredaren Sten Heckscher fram till att länsrätten i Västernorrland borde flyttas till Sundsvall för att få en mer effektiv organisation. Men under det år som gått har politikerna i Härnösand bedrivit en effektiv kampanj mot justitiedepartementet att länsrätten ska bli kvar. Och den ser nu ut att ha lyckats.

På Jämtlands bekostnad 
Totalt ska det bli fyra länsrätter i Norrland istället för två, som utredaren Sten Heckscher föreslog. Riksdagspolitikerna från Västernorrland Bertil Kjellberg(M) och Birgitta Séllen (C) har båda fått information att länsrätten blir kvar i Härnösand. Verksamheten ska dessutom utvidgas med ärenden från Jämtland som, enligt det nya förslaget, förlorar sin länsrätt och omkring tio arbetstillfällen

Snabbare handläggning
För invånarna i de båda länet blir det ingen större skillnad men Ylva Johansson hoppas att omorganisationen kommer att innebära att ärenden kommer att kunna avgöras snabbare.

– Det är också en kvalitetsaspekt att man avgör mål i rimlig tid. Om man är fler och har specialisering går det också fortare, säger Ylva Johansson lagman och domstolschef i Härnösand.

Det formella beslutet om länsrätterna kommer senare under mars månad.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".