Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så här gjorde vi undersökningen

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 15.16

Syftet med undersökningen var bland annat att ta reda på hur väl Livsmedelsverkets råd om maten i skola och förskola, stämmer överens med personalens egna uppfattningar om barns kosthållning.

Vi valde att fokusera på verkets råd om lättprodukter i skolan.

I enkäten ingick också frågor om ekologiska och närproducerade livsmedel. Undersökningen riktade sig till lärare, rektorer, måltidspersonal, skolsköterskor och föräldrar.

Enkäten genomfördes med hjälp av ett webbaserat undersökningsverktyg, där varje respondent får ett e-post med en länk till undersökningen. Två påminnelser skickades ut.

Totalt har 1707 personer svarat på enkäten, vilket är 41 procent av den totala mängden utskickade enkäter (4127).

Att så många skickades ut beror på att vi ville få ett så stort urval som möjligt och därför kan även personal som inte är relevant för undersökningen ha fått enkäten och sedan valt att inte besvara den.

I vissa fall har chefer eller arbetsledare själva fått vidarebefordra enkäterna till sin personal och därför blir det svårt att i de fallen ha full kontroll över vilka som svarat eller inte.

Det totala antalet enkäter blir i detta fall inte särskilt relevant, eftersom det viktiga är hur många som faktiskt svarat. Undersökningen gör inga anspråk på att uttala sig om all skolpersonal (i så fall skulle enkäten också ha skickats ut utanför länets gränser). Ett resultat om 1700 svar får ändå anses vara ett bra resultat.

I enkäten fanns också möjlighet att skriva kommentarer, vilket många tog chansen att göra. Dessa kommentarer har sedan hjälp oss att gå vidare och hitta lämpliga personer att intervjua.

Resultaten av enkäten har sedan sammanställts och ligger till grund för flera reportage.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".