Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

"Försäkringskassans behandling av sjuka är rättsvidrig"

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 14.42
Försäkringskassans läkare vet inte vad dom pratar om, menar Maria Roos. Foto Ulla Öhman

Det är svårt för sjuka människor att bli bedömda på ett riktigt sätt av försäkringskassan. Det tycker HSO, handikappföreningarns samorgan, i Västernorrland som arrangerar seminarium idag där man ger råd och tips till den som har problem med försäkringskassan

Försäkringskassans system med egna läkare som t ex kan neka till en sjukskrivning som patientens behandlande läkare rekomenderar är rättsvidrigt. Det tycker Maria Roos från Härnösand.

Ovanlig sjukdom
Maria lider av en ovanlig neurologisk sjukdom som heter CIDP, Chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy eller på svenska: Kronisk inflammatorisk demyeliniserande polyneuropati och sitter i rullstol.

– När det gäller ovanliga sjukdomar så vet försäkringskassan ännu mindre än vanligt, och tror knappt att de existerar, säger Maria Roos.

– Försäkringsläkarna sitter och fattar beslut om saker som dom inte vet nånting om, säger hon. Deras beslut går över den behandlande läkarens trots att de aldrig träffar patienten.

Själv har hon fått avslag på sin ansökan om bilstöd, ett beslut som hon nu har överklagat.

Bsluten ofta godtyckliga
På seminariet i Härnösand idag talade bl a Erik Ward. Han är före detta chefsjurist hos försäkringskassan i Blekinge som har bytt sida och nu hjälper sjuka som har problem i kontakterna med försäkringskassan.

– Det finns ingen riktig rättssäkerhet i kassans arbete, säger han. Besluten är ofta godtyckliga.

Erik Wars viktigaste råd till patienterna är att se till att få ordentliga läkarintyg.

– Egentligen borde det inte vara upp till dom sjuka patienterna att se till att intygen blir korrekt ifyllda, men tyvärr gör läkarna inte alltid rätt, säger han.

Överklaga
Han ger också rådet att man ska överklaga när man får avslag från Försäkringskassan.

– Dom nya reglerna är fortfarande oklara även för försäkringskassans handläggare, och det är bara bra om besluten blir prövade i en högre instans, säger han.

Karta i sjukförsäkringens snårskog
I samband med seminariet i Härnösand idag gav HSO ut en alldeles ny foder där man ger handledning åt dem som råkat ut för problem.

I foldern berättar man t ex hur ett riktigt läkarintyg bör se ut för att korrekt beskriva vilken arbetsförmåga man har.

Fotnot: Försäkringsläkarna har numera titeln: Försäkringsmedicinska rådgivare.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".