Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Kravavgifter på förstörda skolböcker

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 13.45
Slitna skolböcker är en syn som skolan hoppas slippa se i framtiden. Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Senast från höstterminen 2009 kommer elever vid Sundsvalls gymnasium få låna läromedel på sitt lånekort. På det räknar skolledningen med att spara minst 500 000 kronor, alltså lite drygt en lärartjänst.

– Vi har ju en helt annan kontroll för att kunna få tillbaka boken och även kunna få ersättning för förstörda böcker, säger Marianne Staaf-Gälldin som är gymnasiechef.

Eleverna blir mer försiktiga
Ett bra förslag tycker eleven Sofia Valter, men att man kan få betala krav oroar henne lite.

– Det beror ju på hur mycket böckerna kommer att kosta, studiebidraget kanske inte räcker och föräldrarna blir väl inte glada om de måste betala, säger Sofia Valter.

– Men annars tror jag att man kommer att bli mer försiktig med böckerna. Idag kanske man skriver i dem och så men det gör man ju inte om det kommer att kosta pengar, säger Sofia Valter.

– Jag tycker att det är jättebra. Det är bra för dem som redan håller reda på sina böcker och de som inte gör det kommer att sköta sig bättre när de har krav på sig, säger en annan elev som undertecknad reporter glömde ta reda på namnet på.

Sparar mer än en lärartjänst
Den ändrade hantering av skolböckerna väntas spara mellan 500 000 och 700 000 kronor, berättar gymnasiechefen Marianne Staaf-Gälldin. Det handlar om nästan 1,5 lärartjänst som räddas. Tidigare i år aviserade skolledningen att man skulle tvingas dra ner på 40 tjänster till hösten 2009. Efter att man nu tittat på hur eleverna har sökt till hösten ser det ut att bli 27 lärartjänster som ryker till hösten.

Alla lediga tjänster tillsätts inte
I arbetet med besparingarna har skolledningen bett medarbetarna om hjälp med att hitta poster där man kan spara. I samband med det har de fått in kring 200 förslag som ledningen arbetar vidare med. Under hela våren har de exempelvis inte tillsatt tjänster utan att tjänsteutrymmet utvärderats noggrant. I flera fall har tjänsten dragits in och funktionerna har organiserats om. Det har handlat om några lärartjänster, en kuratortjänst, och en skolledartjänst på deltid som man inte återanställt.

Hela organisationen är nu under lupp och ska dimensioneras om, utifrån de nya förutsättningarna.

– Ingen sitter säker, det har jag sagt till alla, säger Marianne Staaf-Gälldin.

Många förslag för att spara pengar
Men bland de olika förslagen från medarbetarna finns idéer som kan få betydelse. Hur lokalerna används är en annan sak som kommer att få en översyn. Genom bättre schemaläggning hoppas skolledningen att lokalerna kan användas mer effektivt. Samordningen när det gäller ämnen som elever från många program läser kan också förbättras. Troligtvis blir det färre och större grupper med elever från flera olika program som får läsa tillsammans i större utsträckning än idag.

Måste marknadsföra där elever finns
Men det handlar inte bara om besparingar, berättar Marianne Staaf Gälldin. Skolan måste också satsa på marknadsföring för att inte tappa ännu fler elever. Och det handlar om att inte sitta och vänta på att eleverna ska höra av sig och vara intresserade av vad skolan erbjuder.

– Vi måste finnas där ungdomarna finns. På internet, You Tube och ute på stan, säger Marianne Staaf Gälldin.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".