Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Sjukhusmaten reser långt

Publicerat tisdag 17 mars 2009 kl 06.27
Maten har rest i 16 mil innan den hamnar här, på Örnsköldsviks sjukhus. Foto: Håkan Nordlöf

Den mat som serveras patienterna på Örnsköldsviks sjukhus har rest långt innan den hamnar på tallrikarna. Maten tillagas nämligen i Sundsvall och transporteras fem dagar i veckan de 16 milen till Örnsköldsvik.

Det är av ekonomiska skäl som landstinget har valt att inte ha ett riktigt produktionskök i Örnsköldsvik. Där finns numera bara ett kök som fixar tillbehören;  potatis, ris, sallad osv. (samt dietkosten som också tillagas på plats)

Fiskgratängen reser 16 mil
Själva huvudkomponenten i maträtten, tex köttgrytan eller fiskgratängen tillagas  alltså färdig i sjukhusköket i Sundsvall.

Maten kyls sedan ner och körs i kylbil, fem dagar i veckan till Örnsköldsvik.

Samarbete mellan landsting och kommun - men inte i Övik
I Sollefteå lagas sjukhusmaten på plats i ett samarbete mellan kommunen och landsstinget, där ungefär två tredjedelar av portionena går till kommunens äldreboenden och en tredjedel till sjukhuset.

– Det har fungerat väldigt bra, säger Åsa Fhinn som är verksamhetschef för kök och restaurang på Landstinget Västernorrland.

– Men i Övik har vi inte lyckats få till stånd något sådant samarbte och då är det faktiskt blilligare att köra maten från Sundsvall säger Åsa Fhinn.

Miljön och transporterna
– Vi har tänkt på miljöaspekten. När vi upphandlade transporten så blev det en kylbil som redan kör den här sträckan med mejerivaror varje dag till våra verksamheter, säger Åsa Fhinn.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Fakta om sjukhusmaten

Sundsvalls sjukhus: 500 000 portioner/år
Örnsköldsviks sjukhus 87 000 portioner/år
Sollefteå sjukhus 120 000 portione/år

Totalt patientportioner+sjukhusrestaurangerna: 1,3 miljoner portioner/ år

Kostnad: 64 kronor/portion (inkl löner,disk,transport osv)
Råvarukostnad:ca 12 kr/portion

6-8 procent slängs som avfall (enligt en mätning 2004)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".