Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Snökyla hett intresse för ryska Ikea

Publicerat onsdag 25 mars 2009 kl 13.08
Esko Niiranen, driftansvarig, visar anläggningen för representanter från Ikea i Ryssland. Foto: Karin Lycke

Tekniken som används vid Sundsvalls sjukhus för att kyla byggnaden under sommarhalvåret är på väg på export.

Under onsdagsförmiddagen var flera representanter från Ikea i Ryssland på besök för att se om de kan använda tekniken på sina varuhus där.

– Det finns en stor potential i energieffektivisering när man kan utnyttja en resurs som normalt sett inte nyttjas någonstans i världen, utom just här, det är unikt, säger Hans-Göran Göransson som är energichef för Ikea i Ryssland.

Ryska klimatet bra för snökyla
Hans-Göran Göransson har jobbat i många år med energifrågor i Sverige och därigenom fått kännedom om projektet med snökyla på Sundsvalls sjukhus. När han för två månader sedan började sitt jobb som energichef för Ikea i Ryssland har han för avsikt att försöka använda tekniken med snökyla i energieffektiviseringar av Ikeas varuhus i Ryssland. Klimatförutsättningarna finns för många ryska varuhus.

– Vi har varmare somrar och kallare vintrar eftersom vi inte påverkas av golfströmmen som här, säger Hans-Göran Göransson.

Många nya varuhus
Ikea i Ryssland har stora planer på utbyggnad den närmsta tiden. Mattias Andreassen som är förvaltningschef för Ikea i Ryssland berättar att målet är att öppna tre nya varuhus varje år i Ryssland, Ukraina och Kazakstan. Om 10-15 år kan det finnas ytterligare 50 varuhus i deras område. Och det är stora byggnader där det finns mycket att spara, det minsta varuhuset i Ryssland är 130 000 kvadratmeter stort, det största i Moskva är 400 000 kvadratmeter.

– Sommartid är el en bristvara, kan vi ersätta en bristvara med en oanvänd resurs kommer det att ha väldigt stor betydelse, säger Hans-Göran Göransson.

Ryska myndigheter ett hinder
Byråkratin i Ryssland är ett stort hinder för Ikeas planer. I dag är det tillräckligt krångligt att få tillstånd för att öppna varuhus enligt Mattias Andreasson och när det är ny teknik inblandat blir det ännu krångligare.

– Men ett bra sätt kan vara att bjuda hit myndigheterna där vi ska bygga och visa vad det är vi vill göra, säger Mattias Andreassen

Planer att vidareutveckla för fler studiebesök
Och intresset för att se den hittills unika anläggningen vid Sundsvalls sjukhus är stort, berättar Olle Bertilsson som är miljöchef på Landstinget i Västernorrland.

– Det känns jättekul faktiskt, det har blivit känt att Landstinget i Västernorrland har kommit långt med ny teknik och energieffektiviseringar och det kommer allt fler studiebesök till snökylan, säger Olle Bertilsson.

Det betyder också att han sett att det finns behov av att ytterligare utveckla anläggningen.

– Vi har diskuterat att vi måste paketera det här som en visningsanläggning och ha en lokal iordningställd och guider som finns tillgängliga för det har varit ett så stort intresse att vi måste utveckla det här ett steg till, säger Olle Bertilsson.

Är det något som ni kommer att kunna ta betalt för i framtiden?

– Vi har ju driftserfarenheterna och det är ju många timmar nedlagda så det kanske eventuellt kan bli ett litet tillskott för det, säger Olle Bertilsson.

Tar ni betalt för det här besöket?

– Nej, vi bjuder in med öppen famn. Vi står här med Ikea och solen lyser, kan livet bli bättre? säger Olle Bertilsson.

Snökyla en affärsidé
En av besökarna på onsdagens studiebesök vid Sundsvalls sjukhus anläggning för snökyla, och som har för avsikt att ta betalt för att sprida tekniken, är Kjell Skogsberg från företaget Snowpower i Luleå.

– Vi vill kommersialisera snökylan och se till att det byggs fler anläggningar, säger Kjell Skogsberg.

Han har forskat på snökyla och disputerade för ett antal år sedan med en studie av just anläggningen i Sundsvall. Med de kunskaperna i bagaget har han och två kollegor startat företaget Snowpower.

– Vi har nu kommit i kontakt med Ikea i Ryssland som ju kan vara en intressant kund för oss, säger Kjell Skogsberg.

Sprida tekniken i världen
Exakt vilken roll Snowpower ska ha är inte klart ännu. Det kan antingen vara aktuellt att sälja kunskaperna och tekniken eller att själv driva anläggningar och sälja kylan. Kjell Skogsberg har bland annat varit i Japan och berättat om tekniken och där finns också stort intresse menar han. Men det finns några problem också.

– Det är en stor investering och det tar en hel del plats så det måste finnas utrymme att lagra snön, säger Kjell Skogsberg.

Det senare är i synnerhet ett problem för större städer och på tätbefolkade platser, men även där har Kjell Skogsberg tankar på hur man kan vidareutveckla formatet.

– Det går att använda utrymmen under mark och tippa snön i bergrum, kanske inne i stan och då kan man använda kylan för att kyla ned kontor och shoppingcentra, säger han.

Ny teknik tar tid att etablera
Just nu hoppas Kjell Skogsberg mycket på projektet i Ryssland. En frustration för honom är annars att det tar lång tid att etablera nya metoder och ny teknik.

– Andra säger till mig att jag måste ha tålamod för att sådant här tar lång tid, men den här anläggningen har funnits i 10 år och har inte haft en timmes driftstopp på den tiden, och det räcker inte utan ändå måste det tröskas igenom, säger Kjell Skogsberg.

Och han är väldigt otålig, samtidigt som han säger att det också handlar om att hitta rätt projekt.

– Jag vill jättegärna se fler sådana här anläggningar, det är ett bra sätt att minska elanvändningen, säger Kjell Skogsberg.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".