Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Skolnedläggningar att vänta

Publicerat fredag 27 mars 2009 kl 05.55

Skolor i Örnsköldsvik kommer att läggas ned de kommande åren. Skolförvaltningen har ett sparkrav på 30 miljoner de kommande två åren och då är det oundvikligt att skolor måste läggas ned, säger Thorbjörn Öhlund skolchef i Örnsköldsvik.

Upp till fem skolor kan komma att läggas ned i Örnsköldsvik de kommande åren. Dessutom kommer ett stort antal lärare att få lämna sina jobb. Skolförvaltningen ska spara 30 miljoner de kommande två åren.

– Det går inte längre med någon osthyvelsmetod, säger skolchef Thorbjörn Öhlund. Jag kommer att lägga ett förslag till politikerna där jag föreslår nedläggning av minst tre skolor, kanske ett par till. När vi pratar om besparingar på 30 miljoner måste det till strukturella förändringar.

Skolan i Örnsköldsvik omsätter en miljard kronor. Kommunens sju skolområdesansvariga skriver just nu ihop varsin konsekvensbeskrivning. Utifrån dessa lägger skolchefen fram ett förslag till politikerna.

Moälvens skolområde från Själevad upp till Solberg, har en budget på drygt 100 miljoner. Där har man precis kommit i ekonomisk balans efter ett tufft spararbete. Nu väntar ytterligare en besparing på tre miljoner de kommande två åren.

– Siffror som kan översättas till en fyra-fem lärartjänster, säger Bo Persson, skolområdeschef. Jag tittar också på om det går att spara på lokaler.

Skolorna i Mo, Gottne och Mellansel ligger nära varandra geografiskt. Totalt handlar det om 150 elever.

– En ganska bra siffra för en enda skola, säger Bo Persson. Mellansel är den största skolan ytmässigt och vi funderar som bäst om det här kan vara en lämplig väg att gå. Att slå samman dessa tre skolor.

I slutet av april kommer politikerna att ta ställning till det förslag skolchef Thorbjörn Öhlund lägger fram.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".