Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Länets miljöfaror kartlagda

Publicerat fredag 27 mars 2009 kl 14.15

Naturvårdsverket har kartlagt de tio mest prioriterade miljöförorenade områdena i varje län. I Västernorrland återfinns bland annat Mariebergs sågverk i Kramfors och Domsjö industriområde i Örnsköldsvik.

Bland de tio mest prioriterade områdena i Västernorrland, som Naturvårdsverket har kartlagt, finns bland annat Östrands industriområde i Timrå, Stockviks industriområde i Sundsvall, Utansjö sulfitfabrik i Härnösand och Domsjö industriområde i Örnsköldsvik.

De två sistnämnda har, till skillnad från till exempel Marieberg i Kramfors, huvudmän som själva är ansvariga för att saneringen blir gjord och där Länsstyrelsen fungerar som tillsynsmyndighet.

– I de fall där det inte finns någon ansvarig verksamhetsutövare arbetar vi istället med statliga pengar från Naturvårdsverket och kommunerna fungerar som huvudmän, säger Emma Edfors, sektionschef vid Länsstyrelsens miljöavdelning.

Men i de fall där det finns ansvariga huvudmän, som till exempel i fallen Utansjö och Domsjö industriområde, bygger arbetet på att de ansvariga också hjälper till och tar saneringsarbetet på allvar.

Men det är inte något som Emma Edfors hittills upplever har varit något problem.

– Hittills har vi inte skrivit något beslut som har överklagats, men det är inte säkert att det kommer att gå lika lätt i framtiden. I tider som dessa, med sämre ekonomi, finns en risk för att företagen i första han kanske inte prioriterar miljöområdet, säger Emma Edfors.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Tio områden i länet

Följande tio områden i Västernorrland har Naturvårdsverket kartlagt som särskilt förorenade.

1 Mariebergs sågverk, Kramfors

2 Domsjö industriområde, Örnsköldsvik

3 Östrands industriområde, Timrå

4 Stockviks industriområde, Sundsvall

5 Kubal, Sundsvall

6 Fagervik, Timrå

7 Essvik/Nyhamns industriområde, Sundsvall

8 Tunnor i sundsvallsbukten, Sundsvall/Timrå

9 Utansjö sulfitfabrik, Härnösand

10 Hallstanäs träsliperi, Kramfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".