Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Svagt stöd till hotade politiker

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 15.09

Bara under de senaste tolv månaderna har mer än var femte heltidspolitiker i kommuner och landsting utsatts för hot på grund av sitt politiska uppdrag. Men stödet från kommunerna är svagt.

I Västernorrland har åtta procent av politikerna under de senaste tolv månaderna varit utsatta för våld eller hot på grund av sitt politiska uppdrag.

Men de politiker som blir hotade får ofta klara sig själva, eftersom det inte finns något stöd att få från kommunen.

Kerstin Kristiansson Karlstedt (S) är ordförande i Kramfors kommunfullmäktige och tidigare också riksdagsledamot.

– I sådana situationer får man istället ta stöd av varandra i den politiska församlingen, säger hon.

Enligt enkäten har 21 procent av heltidspolitikerna hotats det senaste året, 12 procent av deltidspolitikerna och 6 procent av fritidspolitikerna.

Bland heltidspolitiker är Moderaterna värst drabbade, tätt följda av Socialdemokraterna och Centern.

Och att hot förekommer i länet blir tydligt när SR Västernorrland ringer runt till ett antal av länets kommunpolitiker.

Ingen vill ställa upp på en bandad intervju och berätta om sina egna erfarenheter av hot. Man vill inte ha fokus på den här frågan helt enkelt.

Flera berättar att de fått ta emot verbala hot när de rört sig på gatorna. En politiker berättar också att denne en gång fick ta emot slag av en upprörd kommunmedborgare.

En annan berättar att det ofta kommer hotbrev. Brev som personen väljer att förvara i sin skrivbordslåda istället för att diarieföra dem, trots att det är den vanliga ordningen med post som kommer till kommunen. Något som innebär att posten blir offentlig.

Men trots att hot mot politiker ser ut att vara något som många har erfarenhet av, finns ingen direkt beredskap från kommunernas sida om hur problemen ska hanteras.

Det säger flera politiker från olika kommuner i länet.

En tjänsteman som hotas omfattas ju av kommunens arbetsgivaransvar och får stöd av sin arbetsgivare. Men för politikerna finns inte den tryggheten.

Kerstin Kristiansson Karlstedt igen.

– Det är naturligtvis inte bra, men samtidigt är ju vi folkvalda och därför är det de många människorna och de politiska partierna som är våra uppdragsgivare. Men visst vore det bra om det fanns stöd att få, även från annat håll, säger Kerstin Kristiansson Karlstedt.

Och inne på den linjen är också Arne Persson, säkerhetschef i Örnsköldsvik.

– Just i dag finns inga skrivna riktlinjer, men däremot finns det muntliga riktlinjer. Men det är klart att det kan vara läge att se över detta. Men i slutändan är det våra politiker som måste besluta hur de vill ha det, säger Arne Persson.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".