Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ÖRNSKÖLDSVIK

200 miljoner till trafiksäkerhet

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 06.53
Biltrafik. Foto Bertil Ericson / SCANPIX

För knappt 200 miljoner vill Vägverket region mitt och Örnsköldsviks kommun skapa en säkrare trafikmiljö kring E4-sträckningen genom stan.

– Merparten av pengarna, knappt 80 miljoner, föreslår vi ska gå till en förbättrad kollektivtrafik, säger Håkan Hellner, arkitekt.

I väntan på en tunnel genom Åsberget vill kommunen och vägverket försöka bygga bort de trafikfaror som finns. En ökad turtäthet på bussarna, från 30 till 20 minuter skulle enligt en konsult sänka biltrafiken med så mycket som 18 procent.

I övrigt är det två nya rondeller efter E4 som kostar. Dessutom vill den här gruppen av människor som utrett trafikmiljön att det byggs en gång och cykelbro över E4, strax söder om nuvarande brandstation.

– Sedan vill vi satsa en hel del på fina och säkra gång- och cykelvägar in till stan från Domsjö, Järved, Själevad och Gullänget, säger Håkan Hellner.

– Det första synliga blir nog just en rejäl gång och cykelväg från Domsjö och upp mot sjukhuset och vidare mot Hägglunds, fortsätter Håkan Hellner.

Arbetet ska fortskrida över en 10-årsperiod och kostnaderna ska fördelas mellan vägverket och Örnsköldsviks kommun.

– Eftersom det rör sig om trafikmiljön kring E4 torde vägverket kanske ta på sig två tredjedelar och vi resterande, säger arkitekt Håkan Hellner.

Till projektet ska det också knytas en person som jobbar med attitydfrågor kring trafikmiljön.

– Det är viktigt att vi kan påverka både anställda och företag i säkerhetstänket, avslutar Håkan Hellner.

Politikerna har ännu inte sagt sitt i frågan.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".