Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Bättre föräldrastöd för friskare barn

Publicerat fredag 10 april 2009 kl 06.00
Föräldrar idag vill ha stöd med att hantera besvärliga barn och att värna parrelationen. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

Till hösten satsar landstinget på kompetensutveckling för alla anställda inom barnhälsovården i Västernorrland.

Orsaken är att stödet till föräldrar i länet behöver utvecklas, säger Harriet Boström som arbetar som samordnare för barnhälsovården i Härnösand/Medelpads hälso- och sjukvård.

– Vi behöver utveckla föräldrastödet, innehållet och mötet med familjen, så att familjerna känner att de får det de behöver idag, säger Harriet Boström.

Osäkerhet i vissa föräldrafrågor
I en kartläggning av hur stödet till föräldrar ser ut i landstingets barnhälsovård visade det sig att personalen ibland känner osäkerhet inom flera områden där många föräldrar vill ha mycket stöd idag.

Det är därför landstinget i höst drar igång ett tvåårigt program för att vidareutbilda personalen i barnhälsovården och mödravården.

Metoder för besvärliga barn
Bland annat vill personalen få utvecklas i metoder för att hjälpa föräldrar att hantera så kallade kinkiga och besvärliga barn, barn med utåtagerande beteende och även fördjupa sig i teman som sömnlöshet, anknytning och parrelationer.

– Jag hoppas att utbildningarna ska sätta igång funderingar och viljan hos personalen att utveckla innehållet i föräldraträffarna och att de själva blir mer trygga i rollen som gruppledare, säger Harriet Boström.

Utbildas inom tre områden
Det är tre områden för personalen som utbildningarna kommer att fokusera på. Ett område är att personalen ska få utvecklas som gruppledare och lära sig mera om gruppmetodik och professionellt bemötande och att hålla samtal. Det andra området är innehållet i föräldraträffarna. Det ska handla om hur personalen bäst ska ser till att föräldraträffarna handlar om det föräldrarna vill ha och också hur de ska bli mera tillgängliga för alla föräldrar. Det tredje området är metoder.

Tanken är att ge personalen mera kunskap om vilka metoder som finns, vilka man kan använda och om det är lämpligt att ta till särskilda metoder.

Hoppas på effekter på barns hälsa
Tanken är att satsningen på personalen ska ge effekter vidare i leden. Genom bättre kompetens i stödet till föräldrar kan man på sikt förbättra den psykiska hälsan hos föräldrar och då också i förlängningen bättre psykisk hälsa hos barnen. För att finansiera satsningen har landstinget fått totalt 800 000 i statliga psykiatripengar.

– Förhoppningen är också att föräldrarna ska känna att det här är en positiv del i barnavårdscentralens verksamhet, säger Harriet Boström.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".