Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Lyckad svenskakurs för mammor

Publicerat onsdag 8 april 2009 kl 15.09
1 av 3
Saida El Hafer Raunio, Thelal Alzubeidi med dottern Sofia och Zainab Fakih. Foto: Karin Lycke
2 av 3
Ulla Forsslund, sköterska på barnavårdscentralen Gilleberget, Sundsvall. Foto: Karin Lycke
3 av 3
Lotta Meurling, cirkelledare från ABF. Foto: Karin Lycke

Svenskakurs med barnpassning för mammor som behöver lära sig svenska har gett goda resultat i Skönsberg. Nu har studieförbundet ABF startat en liknande verksamhet i Nacksta.

– Kursen hjälpte mig mycket, nu kan jag prata svenska litegrann och jag har några kompisar nu, säger Sarwat Yari som deltar i studiecirkeln i Skönsberg.

– Vi pratar vardagssvenska, sådan man kan behöva när man går på affären eller när man pratar om hur man har det och vad man vill, säger Lotta Meurling som är cirkelledare.

Språkbegränsningen isolerade
Initiativtagare till cirkeln är Ulla Forsström, som är sköterska på barnavårdcentralen i Skönsberg och som tillsammans med Öppna förskolan och mödravården bildar en familjecentral.

– Jag gör hembesök hos alla nyblivna föräldrar och såg hur särskilt mammorna blir väldigt isolerade när de inte kan språket, säger Ulla Forsström.

Hon har också sett hur kvinnorna som deltar i svenskagruppen vågar besöka även den övriga verksamheten på Öppna förskolan.
– Jag har sett hur de integreras bättre på Öppna förskolan och träffar andra mammor mera, vi bryter isoleringen för mammorna och jag märker att de vågar försöka prata svenska även när de besöker mig på bvc, säger Ulla Forsström.

Gissar och skrattar
Det är påsktider och cirkelledaren Lotta Meurling har tagit med sig påskris, fjädrar och påskpynt. Cirkeldeltagarna får lära sig ordet fjädrar.
– Men var kommer fjädrarna från? frågar Lotta Meurling.

Hon kacklar som en höna. Flera av cirkeldeltagarna skrattar och kacklar med.
– Ba, ba, ba, ba …
– Ja, men vad heter det? frågar Lotta Meurling.
– Baba! skojar Thelal Alzubeidi.

Några andra gissar genom att säga ordet höna på sitt hemspråk. Ibland kan det vara nära mellan språken har de upptäckt, men inte den här gången.
– Hö … höna? säger Saida El Hafer Raunio som gått SFI, svenska för invandrare några månader innan hon fick barn.

Kunskapen fanns i gruppen den här gången, för många av de andra ett nytt ord att lägga till samlingarna.

Flera föreningar samarbetar
I Skönsberg är också Röda Korset inblandat och passar barnen medan mammorna går undan och tränar svenska. Nu har studieförbundet ABF också dragit igång en likadan verksamhet i Nacksta, där i samarbete med Frälsningsarmén.

ABF finansierar genom olika projektpengar de söker från olika håll och gruppernas överlevnad rent ekonomiskt är en fråga som tas upp termin för termin. I Skönsberg har cirkeln funnits i tre terminer och att det blir fortsättning till höstterminen är redan klart.
– Första gången jag kom hit var jag bara tyst och bara satt. När jag fick första barnet var det svårt för mig, nu mår jag mycket bättre, berättar Sarwat Yari som kom i kontakt med svenskagruppen efter att hon fått sitt andra barn.

Brukar du gå på vanliga öppna förskolan också?
– Ja, jag kommer hit varje dag nästan, säger Sarwat Yari.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".