Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Allt fler äter ekologiska ägg

Publicerat lördag 11 april 2009 kl 10.54
Ekologiska ägg i en skål. Foto: Jurek Holzer / SCANPIX

I kväll stoppar vi svenskar i oss sex miljoner ägg i timmen. Det visar statistik från branschorganisationen Svenska Ägg. Och det är de ekologiska äggen som fler och fler nu väljer.

Svensk äggproduktion ökade under 2008 med sju procent och är nu den högsta på tio år. Och mest ökade produktionen av ekologiska ägg.

Sedan år 2001 har andelen höns i ekologiska stallar tredubblats, från tre till tio procent av den svenska produktionen. Och under förra året ökade produktionen med 28 procent jämfört med året innan.

– Jag väljer ekologiska ägg, eftersom jag tror de är nyttigare och att hönsen har det bättre, säger Majlis Nilsson i Örnsköldsvik.

Men oavsett om det är ekologiska ägg eller inte, kan man konstatera att vi svenskar just i kväll äter mer ägg än under övriga året.

Sex miljoner ägg i timmen stoppar vi i oss under påskaftonen, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.

Och även Jonny Flodman i Örnsköldsvik kommer i dag att knäcka ett eller annat ägg.

– Absolut, det kommer jag att göra. Jag äter mer ägg under påskhelgen än andra perioder under året, säger han.

Marcus O Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".