Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Samhall anklagas rata svårt funktionshindrade

Publicerat onsdag 22 april 2009 kl 03.00
1 av 4
Samhall kritiseras av arbetsförmedlare. Foto: Christer Suneson
2 av 4
Lennart Näslund arbetsförmedlare i Ånge. Foto: Christer Suneson
3 av 4
Karl Arne Edström är anställd på Samhall. Foto: Christer Suneson
4 av 4
Åsa Berg regionchef på Samhall. Foto: Christer Suneson

Sex av tio arbetsförmedlare säger att det blivit svårare för personer med funktionsnedsättningar att få jobb på Samhall. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort bland 130 arbetsförmedlare i landet.
Undersökningen visar också att Samhall ställer allt högre prestationskrav på de funktionshindrade.

Sveriges Radios undersökning visar att många arbetsförmedlare är starkt kritiska till Samhalls verksamhet. 130 arbetsförmedlare över hela landet svarade på undersökningen. I Västernorrland svarade tre av fyra arbetsförmedlare att Samhall hellre väljer personer med lätta funktionsnedsättningar framför de med lite svårare funktionshinder.

– Egentligen ska de ska vara fullt friska för att Samhall ska ta emot dem. Så har det blivit de senaste åren, säger Lennart Näslund arbetsförmedlare i Ånge

Vinstkrav på Samhall
Samhall är ett statligt företag som fått sitt uppdrag och mål från regeringen. Uppdraget är att skapa meningsfull sysselsättning för människor med nedsatt arbetsförmåga. Samtidigt kräver staten sedan år 2006 att Samhall ska gå med minst sju procent vinst varje år.
Karl Arne Edström i Ånge är en av de Samhallanställda som blivit sittande, i stort sätt sysslolös, sedan anläggningen i Torpshammar lades ner våren 2008. Han håller med om arbetsförmedlarnas kritik av Samhall.

– Vinstkravet är ju negativt för oss för vi är inte 100 procent arbetsföra, säger Karl Arne Edström.

Just vinstkravet från staten såg åtta av tio arbetsförmedlare i Sveriges Radios undersökning som det främsta hindret för många att få jobb på Samhall.

– Vinstkravet är bra för det får vi behålla för att utbilda våra medarbetare och se till att vi är rustade när konjunkturen vänder, säger Åsa Berg chef för Samhall i Jämtland, Gävleborg och Västernorrland.

Ställer ni hårdare krav på de ni anställer idag jämfört med tidigare?
– Nej jag tycker inte det. Det är en fördom att tro att alla med funktionsnedsättning ska kunna få anställning på Samhall. Anställs man av Samhall ska man vara arbetsför och ha en arbetsförmåga även om den är begränsad, säger Åsa Berg.

Verksamheten krymper 
Samhalls verksamhet i Jämtland, Gävleborg och Västernorrland har gått igenom stora förändringar de senaste fem åren. I regionen har sedan 2004 antalet fasta enheter gått från 20 till 15 och antalet anställda från 2300 till 2100. Bland annat har tillverkningen i Torpshammar försvunnit och i Timrå har ett privat företag tagit över.

Samhall satsar på bemanning 
Inriktningen på Samhall har gått från att vara tillverknings- och industribaserad till bemanning och tjänster. Till exempel från träindustriarbeten till städ- och fastighetsservice ute på företag. En arbetsplats där det finns flera Samhallanställda idag är på varuhuset Ikea i Sundsvall.

Just förändringen från fasta verkstäder till bemanningsjobb ute i samhället har, enligt arbetsförmedlarna, gjort det svårare för många med funktionsnedsättningar att få jobb på Samhall.

– Jag förstår att de upplever det så. Vi har ju inte har lika många anställda som tidigare. Det som är viktigt för oss nu är att ta till oss kritiken och sätta oss ner med arbetsförmedlarna för att hitta lösningarna, säger Åsa Berg, regionchef på Samhall.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".