Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Platser över på elitgymnasiet

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 05.57
1 av 4
Härnösands gymnasium. Foto: Karin Lycke
2 av 4
Per Jonasson, lärare och initiativtagare till elitklassen. Foto: Karin Lycke
3 av 4
Kajsa Molander vill gå det naturvetenskapliga programmet med spetskompetensutbildning i biomedicin. Foto: Karin Lycke
4 av 4
Per Jonasson. Foto: Karin Lycke

Det blir ingen fullsatt elitklass i biomedicin som drar i gång på Härnösands gymnasium i höst.

Bara 25 har sökt till dom 30 platserna - och med lite tur kan det bli 20 av dem som både klarar intagningsproven och väljer att börja.

Per Jonasson som är lärare och initiativtagare är ganska nöjd ändå.

– Det har varit ungefär som vi hade räknat med, det är elever med bra betyg och som är väldigt intresserade så det känns jättespännande, säger Per Jonasson.

Bara två veckor före sista dagen att söka till gymnasiet kom beskedet att tio skolor i landet får starta gymnasieutbildningar med spetskompetens för studiemotiverade elever. I Härnösand finns chans för specialintresserade och studiemotiverade elever att bli extra bra på biomedicin och till hösten drar den nya utbildningen igång.

Ändå nöjd med resultatet

De som håller i utbildningen på Härnösands gymnasium är ändå nöjda med att så pass många hann söka.

Till gymnasiet sker ansökningarna i två omgångar och många som sökt till den nya utbildningen har sökt den andra omgången. De som håller i utbildningen i Härnösand hade först sökt om att få starta med 22 elever men Skolverket valde att pressa upp det till 30 platser, enligt Per Jonasson. Att starta med kring 20 känns ganska lagom tycker han.

– Vi ska ju dra igång samarbetet med Mittuniversitetet också och 30 elever hade kanske kunnat bli lite mycket nu första året, säger Per Jonasson.

– Vi tar in dem som vi tycker är tillräckligt motiverade och som har förutsättningar att klara det, sedan om vi fyller alla platser är inte det viktigaste, säger Per Jonasson.

Att inte fler har sökt har också en tydlig förklaring, tror Per Jonasson.

– Det är ju en ganska ny företeelse och vi fick besked så sent så vi missade nästan första ansökningstiden. Jag tror att vi har bättre förutsättningar inför nästa år när vi har elever som kan göra reklam för oss, säger Per Jonasson.

Elev inspirerad av TV-program

Kajsa Molander från Sundsvall har sökt till det naturvetenskapliga programmet med spetskompetensutbildning i biomedicin. Nu har hon genomgått tester och hoppas få börja i höst.

– Jag tycker att det är en intressant utbildning som ger en bra grund att stå på, och det ska bli kul att gå den, om jag kommer in, säger Kajsa Molander från Sundsvall.

Kul på vilket sätt?

– Det är så kul med mikroorganismer, de ser roliga ut och det här är också bra om man vill bli veterinär, säger Kajsa Molander.

Ja, målet är tydligt och mycket konkret.

– Jag såg ett teveprogram om Oakland Zoo på Nya Zeeland och bestämde mig för att där vill jag jobba, säger Kajsa Molander.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".