Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

59 får lämna Sekab

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 13.59

Etanolföretaget Sekab i Örnsköldsvik gjorde en förlust ifjol på 317 miljoner kronor. Satsningen i Afrika blev en rejäl miss och kostade företaget 100 miljoner, siffror som tagits med i 2008 års bokslut. Konsekvensen blir nu att 59 får lämna företaget som också håller på att omstruktureras.
– Den största enskilda orsaken till siffrorna är den rådande världskonjunkturen med finanskrisen, säger Jan-Olof Backman, avgående styrelseordförande.

Det fanns dock några ord idag också om självrannsakan när det gäller projekten i Afrika där Sekab hoppats hitta råvaran i framtiden.

– Vi har säkert kunnat göra saker och ting annorlunda, sade Backman men ingen kunde förutse vad som skulle hända i världen.

Av allt att döma kommer verksamheten i Afrika att stänga helt till hösten då man inte hittar någon köpare.

2007 uppgick Sekabs förlust till 200 miljoner. Med detta i bakgrunden och med tanke på 2008 års dystra siffror borde kanske optimismen gällande framtiden vara dämpad.

– Men vi ser att det finns en marknad när vi nu omstrukturerar arbetet, fortsätter Backman.

 – Sekab är på rätt väg när vi nu koncentrerar oss på kemprodukter och tillsatsmedel. Det är starka varumärken, säger J-O Backman.

Etanolförsäljningen fasas nu ut och den råvara som behövs kommer att tryggas via avtal med främst Tjeckien och Ghana.

Backman sade också idag vid företagets information att kommunernas borgensåtaganden kommer att minska med några hundra miljoner under 2009. Trots alla dystra siffror:

– Volymerna på E85 reduceras och därmed binder vi mindre kapital vilket innbär att borgensåtaganden kan minskas kraftigt.

Backman avgår nu som styrelseordförande. Det har inte med bolagets dåliga siffror att göra säger han.

– Nej, inte alls, jag kommer att sitta kvar i styrelsen men jag har varit tjänstledig från mitt ordinarie jobb i åtta månader, det får räcka så.

Göran Gezelius,59 år, tar över ordförandeklubban. Han kommer närmast från ett vd jobb på Gunnebo och innehar flera andra styrelseposter. Bland annat. i AMF Pension.

– Jag har lovat ett år till att börja med, säger Gezelius som inte vill kommentera Sekabs historia.

Lennart Sundvall
lennart.sundvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".