Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenskotrarnas framtid avgörs

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 07.07

Kustbevakningen rapporterar inte olovlig vattenskoterkörning och åklagarna lägger ner åtalen. Men på måndagen faller första domen som kan betyda förbud för vattenskotrar i alla sjöar och havsvikar.

Högljudda och störande eller miljövänliga och roliga - vattenskotrar väcker blandade känslor. Den som kör vattenskoter på otillåtna platser bryter mot lagen. Men lagbrytarna har hittills sluppit straff. Kustbevakningen ingriper inte mot förarna eftersom det har varit oklart om den svenska förordningen som begränsar körningen gått stick i stäv med EU:s regler.

– Det har funnits rättsliga tveksamheter och vår policy har varit att inte rapportera dem, säger Ronnie Willman på Kustbevakningens sjöövervakningsavdelning, till TT.

Viktig dom
I juni kom ett utlåtande från EU:s domstol som slog fast att de svenska reglerna inte strider mot unionens paragrafer. Ärendet togs upp på begäran av Luleå tingsrätt. Men trots EU:s utlåtande har myndigheterna legat lågt och avvaktat målet i den norrbottniska tingsrätten.

På måndagen ska tingsrätten avge sin dom i fallet där två personer i augusti 2004 kört vattenskoter i ett område med tät båttrafik. Domen kan bli prejudicerande för liknande rättsfall. För första gången kan i så fall de fem år gamla reglerna börja tillämpas i praktiken.

– Vi avvaktar domen för att se hur juristerna och en svensk domstol har tolkat EG-rättens utlåtande. Den ger oss en vink om hur vi ska gå vidare i framtiden. En fällande dom kommer innebära att vi kan börja rapportera vattenskoteråkning, säger Willman.

Han poängterar att det enbart handlar om vattenskotrar som körs på otillåtna områden och att Kustbevakningen alltid ingriper mot förare som kör för fort eller är onyktra.

EU:s villkor
Hugo Tiberg, professor emeritus i sjörätt, tvivlar på att domen kommer att avgöra vattenskoterfrågan. Han anser att EU lagt över avgörandet på svenska domstolar och tror att tingsrätten genom en friande dom kan komma att underkänna länsstyrelsens regelverk och förordningen.

Enligt Tiberg har EU i sitt utlåtande sagt att de svenska reglerna gäller - men enbart om ordentliga områden för vattenskoteråkning avsätts inom rimlig tid.

– Det är möjligt att tingsrätten undviker hela frågan genom att helt enkelt frikänna de åtalade. EG-domstolen har skickligt slingrat sig ur dilemmat och skjutit över frågan på den svenska domstolen genom att uppställa tre villkor som ska vara uppfyllda. Nu är det upp till domstolen att avgöra om de kriterierna är uppfyllda, säger Tiberg.

Ninna Bengtsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".