Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Forskare tvistar om ekomatens nytta

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 09.04
1 av 2
Hans Häggkvist är nybliven ekologisk bonde strax utanför Kovland. Foto: Lasse Edfast
2 av 2
Kossa på lantgård. Foto: Karin Grip / SCANPIX

Ekologisk mat säljer allt mer, men Statens Lantbruksuniversitet, SLU, säger nu att det kanske inte är så bra med ekologiskt odlad mat ändå.

Mindre mat på större areal och mer mekaniskt arbete är saker dom tar upp som skulle kunna vara negativt och dessutom skada miljön.

Hans Häggkvist är bonde precis utanför Kovland, och så fort karenstiden på ett halvår är över kan han leverera ekologisk mjölk. Han har inte läst vad SLU skrivit, men han tror på ekologisk mat och tycker det är viktigt att ta hand om miljön.

– Ja det försöker man ju göra så mycket som möjligt.

Det är inte så lätt att göra rätt i dagens jordbruk. Flera forskare vid statens lantbruksuniversitet har skrivit debattartiklar där de – dagens jordbruk.

Mindre mat på större areal och mer mekaniskt arbete är saker dom tar upp som skulle kunna vara negativt och dessutom skada miljön.

Bonden Hans Häggkvist är i alla fall övertygad om att djuren trivs med ekologisk jordbruk

– De ser ju ut att ha roligt när det kommer ut. De hoppar och ser glada ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".