Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Misstanke om kräftpest i Armsjön

Publicerat måndag 24 augusti 2009 kl 06.09
Full håv med kräftor har inte kräftfiskarna vid Armsjön fått i år. Tom bur kan tyda på kräftpest, vilket länsstyrelsen nu ska utreda vidare. Foto: Daniel Nilsson/SCANPIX

Nu misstänker forskare att även Armsjön söder om Sundsvall har drabbats av kräftpest.

I fjol hittades döda kräftor på land runt sjön och något allvarligt måste ha hänt tror sommarstugeägare som inte har fått en enda kräfta i burarna i år, mot en relativt god fångst alla tidigare år.

– Det är noll, inte en enda kräfta, inte någonstans, säger Stefan Nordin, sommarstugeägare vid Armsjön.

– Jag är rädd att dom har blivit smittade från burar från andra sjöar. Vi lade ut 16 burar och fick inte någon kräfta, säger Guy Karlsson, som också har sommarstuga vid Armsjön.

Länsstyrelsen vill i nuläget inte säga att kräftpesten drabbat Armsjön, eftersom inget prov någonsin togs på de döda kräftorna, därför KAN det finnas andra orsaker menar man. Jenny Zimmerman är biologidoktorand och forskar om flodkräftan, hon säger att det kan finnas andra orsaker men att de inte är lika troliga.

– När det gäller helsjö som är utslagen och man inte hittar en enda kräfta så är den troliga orsaken kräftpest. Det finns en del andra sjukdomar som porslinssjuka men mot de sjukdomarna har kräftorna en viss motståndskraft så ett helt bestånd slås inte ut samtidigt och de dör inte så pass fort, säger Jenny Zimmerman.

Eftersom kräftpesten inte bekräftats genom labtest kan inga restriktioner sättas in mot sjön och verksamheter i dess frånrinningsvatten för att förebygga en eventuell spridning. Men nu ska länsstyrelsen sätta ut burar med kräftor i för att på prov se om de överlever. Det välkomnas av sommarstugeägarna.

– Ja, det är jättebra så att man får något svar och kan få veta vad som går att göra för framtiden, säger Stefan Nordin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".