Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Timrå

Permobil bygger stort i USA

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 13.49
1 av 2
Skiss över Permobils nya fabrik som ska ligga i Tennessee, USA. Foto: Permobil
2 av 2
Solceller på taket ska ge miljövänlig energi. Skiss över Permobils nya byggnad i Tennessee. Foto: Permobil

Permobil i Sundsvall/Timrå går emot strömmen. Flera företag skär ner i kristider men Permobil expanderar istället och bygger större produktionslokaler i USA, det enligt Permobils VD Hans Bergh som säger att företaget inte har påverkats särskilt mycket av konjunkturförändringen.

– Det här är en bransch som inte är lika konjunkturkänslig, sedan tar vi även marknadsandelar från våra konkurrenter, säger Permobils VD Hans Bergh till Sveriges Radio Västernorrland.

Permobil tillverkar elektriska rullstolar och har huvudkontor i Timrå, med produktionslokaler på Alnö i Sundsvall och även utomlands.

Det finns redan en fabrik i USA men den ska nu byggas ut och expandera, det ska bli större lokaler och mera personal.

De 120-130 personer som just nu arbetar i USA, kommer enligt Permobils Vd Hans Bergh att inom några år vara fler än 200.

Påverkar inte produktionen på hemmaplan negativt

Att företaget växer i USA ska inte påverka de 250 personer som arbetar i Sundsvall eller Timrå, och det kommer inte att bli så att USA produktionen tar över arbeten från personalen i Sundsvall - i alla fall inte i nuläget, enligt Hans Bergh.

– Lokalt på vår fabrik på Alnö så kommer det inte att förändra bemanningen, de kommer att få andra uppdrag som gör att vi kan hålla fabriken intakt, säger Hans Bergh.

Kommer det att bli några uppsägningar i Sundsvall eller Timrå när fabriken i USA blir större?

– Nej, i alla fall inte som är enligt planerna. Sedan vet man inte vad som händer med marknaden, men vi har inte planerat något sådant, säger Hans Bergh till Sveriges Radio Västernorrland.

Bygget i USA börjar i början på oktober och pågår sedan i 10 månader. Invigningen av de nya lokalerna väntas till sensommaren nästa år.

Miljövänlig lokal

Enligt Hans Bergh passar man även på att bli ledande när det gäller miljötänket kring den nya byggnaden i Tennessee. Taket på den nya fabriken ska täckas med solceller som ska stå för en stor del av energiförsörjningen som går åt till att producera nya rullstolar.

– Byggnaden kommer att ha Tennessees största solcellsanläggning på taket, så att vi är nästan självförsörjande vad gäller energiförbrukningen, säger Hans Bergh till Sveriges Radio Västernorrland.

Hemlig produkt

Just nu arbetar även Permobil med att ta fram en ny slags produkt/rullstol som ska hjälpa företaget att slå stort i USA. Vad det är för typ av produkt är i nuläget hemligt enligt Hans Bergh.

Om genomförandet och lanseringen av det nya hemliga projektet slår väl ut kan det, enligt Bergh, i sin tur generera goda arbetsmöjligheter även i Sundsvall och Timrå. Det är svårt att säga om det kan generera fler arbetstillfällen på hemmaplan, berättar Bergh för Sveriges Radio Västernorrland, men möjligheterna ser enligt honom goda ut.

Therés Ulander
theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".