Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Bråttom att spara de sista miljonerna

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 15.43
Sollefteå sjukhus. Foto: Ulla Öhman

– Nu är det bråttom. Nu måste de sista förslagen upp på bordet för hur slutenvården i landstinget ska spara totalt 361 miljoner kronor, säger landstingsrådet Ewa Söderberg.

80 miljoner återstår det för sjukhusen i Sundsvall/Härnösand och Sollefteå att tala om hur man ska spara. Det är vad som krävs för att hela det beslutade sparpaketet på över 360 miljoner ska vara i hamn.

Tre månader försenat
Om drygt en vecka ska hela förslaget vara klart och överlämnas till politikerna för en första behandling den 9:e september i landstingsstyrelsens arbetsutskott.

– Men det droppar fortfarande in förslag, säger sjukhusdirektören i Sollefteå Inger Bergström.

Egentligen skulle hela sparpaketet vara redovisat före midsommar men så blev det inte. Nu, tre månader försenat, ska sjukhusdirektörerna redovisa för landstingsdirektören, och hon i sin tur till politikerna, exakt hur de 361 miljonerna i kostnadsreduceringar ska tas in.

Sollefteå klarar sparbetinget
Sjukhusledningen i Sollefteå redovisade delar av kostnadssänkningana i maj men kom bara upp till ungefär hälften av de 46 miljonerna som Sollefteå sjukhus hade som sparbeting. Nu ska ytterligare kostnadssänkningar till och det kommer att bli fler varsel.

– Vi kommer att ha förslag färdiga till den 9:e september som täcker upp hela vårt sparbeting, lovar Inger Berström.

Fler varsel att vänta i Sollefteå
– Men det blir inga dramatiska förändringar jämfört med det förslag som vi redan presenterat, säger sjukhusdirektör Inger Bergström.

Hon vill idag inte säga hur många fler anställda som kommer att varslas, men det kan handla om runt tio stycken till förtutom dom 61 som redan varslats.

Många undersköterskor får gå
Erik Sjödin på Kommunalfacket på Sollefteåsjukhus befarar att det även den här gången blir undersköterskor som varslas trots att 55 av de tidigare 61 varslade också är undersköterskor.

Totalt idag jobbar cirka 160 undersköterskor på sjukhuset, enligt Erik Sjödin.

Svårt klara sparbetinget i Sundsvall
I Sundsvall fattades det vid midsommar förslag på hur närmare 40 miljoner av totalt 235 skulle sparas in. Till det tillkommer dom 21 miljoner som måste dras in nån annanstans när Socialdemokraterna beslutat att medicinsk rehab blir kvar i Härnösand.

Under fredagen träffades sjukhusledningen och landstingets politiska ledning men än återstår en mindre summa att redovisa, enligt Ewa Söderberg, landstingsråd.

Senaste dagarna har oro framkommit från bland annat kvinnokliniken som ska spara drygt sex miljoner. Men verksamhetschefen Kenneth Challies tillbakavisade iallafall i Sveriges Radio Västernorrlands sändningar att hela kvinnokliniken skulle försvinna.

All sjukhusvård i Härnösand hotas
Personalen i Härnösand fick på ett informationsmöte på torsdagsmorgonen besked om tre alternativa förslag som tagits fram av konsultföretaget ManTec.

Enligt det värsta scenariet så skulle all sjukhusverksamhet i Härnösand läggas ner, säger Malin Isaksson för SKTF-facket på Härnösands sjukhus. Hon anser också att Medicinskt rehab återigen hotas och att tjänstemannacheferna och politikerna tycks tala olika språk.

Nu är det bråttom
Den 9:e september ska de sista besparingsförslagen upp på landstingsstyrelsens arbetsutskott, säger Ewa Söderberg.

– Det är bråttom nu, vi kan inte vänta längre, säger hon.

Om politikerna då inte vill ändra i förslagen så kommer frågan upp till beslut i landstingsstyrelsen den 23:e september.

I Örnsköldsvik är sparbesluten redan klara och alla beslut fattade.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".