Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Barns psykiska hälsa kartläggs

Publicerat söndag 30 augusti 2009 kl 08.06
Många barn och ungdomar mår psykiskt dåligt. Ensamhet är ett av problemen. Foto Henrik Montgomery/Scanpix

208 000 sjätte- och niondeklassare ska svara på en stor enkät om hur de mår psykiskt. Det är SCB som gör kartläggningen på uppdrag av regeringen och resultaten ska användas för att göra den förebyggande vården bättre.

Nu i höst mellan veckorna 35 och 45 görs en stor nationell kartläggning av barns och ungdomars psykiska hälsa.

Alla elever i grundskolans årskurs sex och nio ska anonymt få svara på frågor om hur de har det hemma och i skolan och resultaten ska sen kunna användas av kommuner och landsting i det förebyggande arbetet. Totalt är det 208 000 barn och ungdomar som ska svara på enkäten.

Stressad av prov
Andreas Svelander går i årskurs nio på Landgrensskolan och han tycker det är bra att man tar reda på mer om hur ungdomar mår.

– För då kanske man kan göra en förbättring för de som mår dåligt, säger han. Själv mår han oftast bra men kan bli stressad och pressad när det är för många prov i skolan.

"Känner du dig älskad av mamma och pappa?"
Frågorna i enkäten handlar t ex om ifall man känner sig nöjd med sitt liv, om man blir rättvist behandlad, om man har vänner eller ofta är ensam och om man känner sig älskad av sina föräldrar.

– Det kan vara svåra frågor att svara på, säger Leif Hammarström som är hälso- och sjukvårdsplanerare på Landstinget i Västernorrland.

Behövs mer kunskap
– I Västernorrland var vi först med att införa hälsosamtal mellan skolsköterskor och elever så vi vet redan en hel del om hur våra barn och ungdomar mår. Men att få mer kunskap är bara nyttigt.

Resultaten av enkäten ska kunna jämföras mellan kommuner och mellan skolor för att man lättare ska kunna sätta in rätt insatser och nog med insatser för barn som mår psykiskt dåligt. Det är regeringen som gett SCB i uppdrag att göra den här kartläggningen.

Vanligare med psykiska besvär
De psykiska besvären bland barn och ungdomar oroar och problemen har blivit vanligare under de senaste tjugo åren, menar regeringen.

Tidigare undersökningar om barns psykiska hälsa visar ofta på arga småpojkar och ledsna tonårstjejer.

Jenny Svantesson går årskurs nio på Landgrensskolan och känner igen den beskrivningen.

– Det är många tjejer i min ålder som blir deprimerade, men jag vet inte varför. Kanske är det mycket press utifrån, gissar hon.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".