Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ånge

Plötslig inflyttning till Ånge

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 00.05
1 av 2
Patricia Burtscher och Norbert Weiss. Foto: Therés Ulander
2 av 2
Patricia Burtschers och Norbert Weiss bageri i Alby. Foto: Therés Ulander

Det har skett en överraskande inflyttning till Ånge kommun under de senaste månaderna. Det har strömmat in familjer från europeiska länder som Österrike, Tyskland och Holland som valt att bosätta sig runt om i Ånge enligt Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) som inte vet vad den plötsliga inflyttningen beror på.

– Det är glädjande. Alla vill ha hit folk, säger Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson till Sveriges Radio Västernorrland.

Under de senaste sex månaderna har ett tiotal familjer från bland annat Holland, Tyskland och Österrike av olika anledningar hittat till Ånge kommun där de valt att bosätta sig.

Ånge kommun har tillsammans med bland annat Timrå och Sundsvalls kommun, tidigare jobbat en del med inflyttningsservice och även med att marknadsföra sig via Internet samt medverkat vid några mässor, men enligt Danielsson förklarar inte de insatserna denna plötsliga inflyttning.

– Vi har under en längre tid jobbat med inflyttning, men vi har inte gjort något speciellt för det som har sänt de sista månaderna, säger Sten-Ove Danielsson till Sveriges Radio Västernorrland.

Ketchupeffekten

Enligt Sten Ove Danielsson är set svårt att sätta fingret på vad som gjort att så många familjer från olika europeiska länder valt att flytta till Ånge just de senaste månaderna, men han talar om en positiv trend och att inflyttningen gynnar området på alla sätt.

– Proppen har lossnat! Det här är en ketchup effekt, först kommer det lite, lite… sedan kommer det jättemycket och just nu är vi inne i en ”Ketchup splash”. Säger Sten-Ove Danielsson till Sveriges Radio Västernorrland.

Sten-Ove Danielsson understryker dock att Ånge kommun har ett flertal saker att erbjuda länsborna kanske är lite hemmablinda på, men som uppskattas av de personer som kommer från trångbodda europeiska städer. Danielsson menar att det är glesheten som lockar men även det faktum att ett hus i Ånge kommun, ofta är mycket billigare än sin motsvarighet i tillexempel Österrike.

Flyttade till Alby från Österrike

En av dem som flyttat till Ånge under de senaste 6 månaderna är Norbert Weiss och hans fru Patricia. Norbert berättar för Sveriges Radio Västernorrland att när han var på semester i Ånge kommun så blev han förälskad i området. Något som några månader senare resulterade i att han och hans fru valde att bosätta sig permanent i Alby, där de också nyligen öppnat ett bageri för att kunna försörja sig.

– Jag vill erbjuda något speciellt till Ångeborna, säger Norbert angående de Österrikiska bakverk som finns i hans sortiment.Norbert vill dock inte influera Ånge med allt för mycket som liknar Österrike. Han berättar att något som lockade honom till trakten var glesheten och billiga huspriser. Något som han inte tidigare hittat hemma i Österrike.

– Det är tyst och man har ett stort område för sig själv, husen är billiga, säger Norbert Weiss till Sveriges Radio Västernorrland.

Norbert berättar också att han känner flera som gärna skulle flytta till Alby. Enligt honom finns det till exempel flera tyskar som lockas av trakten.

Att Norbert och Patricia stannar för alltid i Alby är dock inte säkert, enligt honom så är världen stor och även om de trivs jättebra i Alby så vet de aldrig vad som händer. En sak är säker, berättar Norbert, han gillar sina nya grannar.

– Vi gillar svenskarna här, berättar Norbert.

Therés Ulander
theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".