Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

SCA anmäls för brott mot miljöhänsyn

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 12.40
1 av 4
Skogen kring Vattensjöberget efter avverkning. Foto: Hans Sundström
2 av 4
Skogen kring Vattensjöberget innan avverkning. Foto: Naturskyddsföreningen
3 av 4
Skogen kring Vattensjöberget innan avverkning. Foto: Naturskyddsföreningen
4 av 4
Skogen kring Vattensjöberget efter avverkning. Foto: Hans Sundström

SCA anmäls för brott mot miljöhänsyn och för att inte följa FSC standarden. FSC är en oberoende organisation som anger kriterier för hur ett skogsbruk ska bedrivas för att på bästa sätt värna om natur och miljö.

SCA har tidigare varit nära att mista sin ekonomiskt viktiga skogscertifiering FSC. Nu har SCA avverkat på två områden i Jämtland och vid Vattensjöberget som gränsar till Helvetesbrännans naturreservat i Ånge.

Fakta FSC:

  • Forest Stewardship Council (FSC) är en oberoende, internationell medlemsorganisation med säte i Mexiko. FSC ska uppmuntra till miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.
  • FSC verkar för ett frivilligt ackrediteringsprogram för organisationer och företag som certifierar skogsbruk. I FSCs Principer och Kriterier finns övergripande riktlinjer för skogsbruk som gäller generellt över hela världen. Certifieringssystemet ska emellertid anpassas till de olika ländernas lokala förutsättningar och en av FSCs viktigaste uppgifter är därför att stödja arbetena för att utveckla nationella standarder.
  • Den Svenska FSC-arbetsgruppen bildades den 15 februari 1996 med syfte att utarbeta förslag till svensk FSC-standard som ska lämnas till FSC för godkännande. Gruppen består av representanter för sociala, miljö- och ekonomiska intressen. Gruppen ombildades den 7 maj, 1997. Den Svenska FSC-standrden godkändes den 5:e maj 1998.
  • Ansvarig för standarden nu är Svenska FSC-rådet, som ersatte FSC-arbetsgruppen i och med att standarden antogs av FSC A.C.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".