Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Lagar stoppar svenskt kött

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 00.15
Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Ingen av länets kommuner kan garantera att svenskt kött serveras på skolor, förskolor, kommun och landsting, det visar en rundringning som Sveriges Radio Västernorrland har gjort.

Även om flera kommuner säger att de skulle föredra att servera svenskt eller lokalproducerat kött så får de inte det, eftersom lagen om offentlig upphandling hindrar dem.

– Vi följer upphandlingsreglerna som gäller i EU, säger Arnold Eriksson, upphandlare på Upphandlingsenheten i Örnsköldsviks kommun till Sveriges Radio Västernorrland.

Enligt lagen om offentlig upphandling får inte kommuner välja vilka företag de vill köpa råvaror av.

Det måste göras en upphandling där grossister får komma med anbud.  Sedan väljer kommunen det billigaste, eller det som är ekonomiskt mest fördelaktigt.

Grossisterna, som finns i Sverige och i övriga EU länder har i sin tur flera underleverantörer. Eftersom kommunen köper råvaror från grossisten så kan de inte garantera varifrån underleverantörerna tar varorna.

Det betyder att kött som serveras i skolorna kan komma både från Sverige och utomlands.

Vill handla lokalt – men får inte

Arnold Eriksson, upphandlare på Upphandlingsenheten i Örnsköldsviks kommun, berättar för Sveriges Radio Västernorrland att han gärna skulle se att mera svenskt eller lokalt producerat kött köpas in men i praktiken kan det vara svårt om det inte ska strida mot lagen.

– I och med att vi är med i EU så måste vi följa EU-direktiven, säger Arnold Eriksson.

Laholm testar omväg

Enligt Arnold Eriksson är Laholms kommun i startgroparna när det gäller att göra om sin upphandling så att svenskt kött kan gynnas. Enligt Eriksson ska Laholms nya upphandling peka på hur viktigt det är med bra djurhållning och ställa krav på de grossister som lägger in bud i upphandlingen att de måste kunna bevisa att de köttleverantörer de använder sig av har bra djurhållning. Således kan svenskt kött komma att gynnas.
Det är något som Arnold Eriksson säger att även Örnsköldsviks kommun skulle kunna titta närmre på och eventuellt använda som krav i sin nästkommande upphandling. Eriksson är dock osäker på om det fungerar och skulle hålla enligt lagen.

Samarbete i Västernorrlands kommuner

Ånge, Sundsvall och Timrå samarbetar och använder sig av samma grossist; Servera. Enligt Ulf Frisk, kostchef på Ånge kommun skulle han hellre använda sig av lokalt producerat kött. Frisk berättar dock för Sveriges Radio Västernorrland att kommunerna ibland använder sig av ett charkuteri i Timrå. Enligt kost och städ enheten i Sundsvall får de, enligt lagen, lov att använda sig utav charkuteriet i Timrå när det är någonting som deras huvudgrossist inte kan leverera.

Härnösand samarbetar inte med någon annan kommun när det gäller grossistföretag men använder sig av samma grossist som Ånge, Sundsvall och Timrå. Enligt Maud Söderlind på Kostenheten Navet i Härnösand så köper de in allt kött från Scan via Servera. Söderlind berättar att hon hoppas att det är svenskt kött men är inte alltid säker på var det kommer ifrån.

Kramfors och Sollefteå samarbetar också och använder sig av samma grossistföretag. De använder en annan grossist än övriga kommuner; Menigo. Enligt Monika Näsholm vid Sollefteå kommun har de använt samma grossist i två perioder, cirka sex år. Kommunerna är mitt i arbetat att ta fram och göra en ny upphandling och är likt Örnsköldsviks kommun, inte främmande över att titta på hur Laholms arbete utvecklas med att ställa nya krav på grossisterna angående djurhållning.

Läs relaterade artiklar:


Therés Ulander
theres.ulander@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".