Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Olika rökvillkor för kommunanställda

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 07.04

Det är olika villkor för de kommunanställda i länet vad gäller deras rökvanor på arbetstid.

Fyra av länets kommuner har valt att besluta om en helt rökfri arbetstid för sina anställda.

Men i tre kommuner har inget beslut tagits eller så finns det ingen rökpolicy alls.

Om man är kommunanställd i länet - och rökare, så har man olika möjlighet att ta en rökpaus under arbetstid, beroende på i vilken kommun man bor.

Kramfors, Sollefteå, Ånge och Örnsköldsviks kommun har alla beslutat om att helt införa rökstopp. De kommunanställda får alltså INTE röka alls under arbetstid.

I tillexempel Sollefteås policy - står det att kommunens arbetare inte är tillåtna att röka under arbetstid eller paus, med undantag för lunchrast. Det står att kläder som skall användas i arbetet inte får utsättas för rök och att ingen som befinner sig i kommunens lokaler ska behöva utsättas för passiv rökning eller röklukt. Det finns även nedskrivet att snus inte bör ersätta rökningen då även det anses utgöra en risk för ohälsa.

Men det finns tre kommuner i länet som inte har beslutat om rökstopp. Det är Timrå, Härnösand och Sundsvall.

I Timrå berättar personal för Sveriges Radio Västernorrland att de inte kan hitta riktlinjer för rökning, I Härnösand uppger personalchefen för Härnösands kommun, Katarina Wiklund, att det inte alls finns en policy för rökning, men hänvisar till att deras friskvårdspolicy täcker området hälsa som indirekt emotsäger sig rökning.

I Sundsvalls kommun har ett rökstopp diskuterats en längre tid, enligt Rolf Bergbom, personaldirektör i Sundsvalls kommun, men enligt honom är inte förbud bästa sättet att förhindra rökning

– Vi vill naturligtvis att våra anställda inte använder tobak eftersom det är hälsovådligt och det är många beteenden som man kan tycka är olämpliga, men man kan inte förbjuda allting utan man måste också överlämna till enskilda personer att välja, säger Rolf Bergbom.

Men från och med den 1 september gäller rökstopp på arbetstid för alla som jobbar på socialförvaltningen på Sundsvalls kommun. Och mer om varför man får röka inom fritidsförvaltningen men inte socialförvaltningen i senare sändningar idag.

Therés Ulander
theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".