Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Fyrhjulingar orsakar naturskador

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 06.00
Fyrhjuling med tillstånd att köra i naturen. Foto: Norrlands ATV & Quad.

Skador i skog och mark, orsakade av fyrhjuliga motorcyklar, ökar i länet. Det för att många förare inte har kunskap om att det är förbjudet att köra i terrängen. Det menar länsstyrelsen och flera drabbade markägare SR-Västernorrland haft kontakt med.
– Det blir erosionsskador på marken och skador på rötter som kan leda till skogsröta, säger markägaren Erik Öhlén i Gåltjärn.

Det fanns i början av september 37 589 registrerade fyrhjuliga motorcyklar i Sverige, varav nästan 1700 i Västernorrland. Antalet fyrhjulingar ökar varje år och i och med det ökar också skadorna i skog- och mark. Det menar både länsstyrelsen och markägare som Sveriges Radio Västernorrland varit i kontakt med.

Att köra i terrängen, utanför de allmänna vägarna, är förbjudet och kräver att man har dispens från länsstyrelsen och tillstånd av berörda markägare. Men det är många av förarna som inte har kunskap om det, säger Lars Ola Norén på länsstyrelsen i Västernorrland.

– De jag haft kontakt med har visat dålig kunskap om var man kan köra. Det är en syn att det är ganska tillåtet men tvärtom är det förbjudet att köra i terrängen, säger Lars Ola Norén.

Så för att motverka kunskapsbristen hos de som kör fyrhjulingar ute i naturen funderar länsstyrelsen nu på att dra igång en informationskampanj.

– Det har inte varit prioriterat hos oss på länsstyrelsen. Men med ökat antal fyrhjulingar ute i terrängen är det värt att börja prata om en informationskampanj, säger Lars Ola Norén.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Fyrhjulingar och dess klasser

ATV som är ett fyrhjuligt arbetsredskap registrerat som terrängskoter. Får köras enbart på enskild väg, max 20 kilometer i timmen.

Quadricycle som är ett fyrhjuligt fordon registrerat som motorcykel. Får köras på vanliga vägar med B-körkort, krav på hjälm

Moped Klass I. Som EU-moped med högsta hastighet 45 kilometer per timme, krav på hjälm

Traktor. Får köras med traktorkort, inget hjälmkrav. Grundregeln säger att det är förbjudet att köra i terräng med motordrivet fordon.

Källa: ATV-leverantörernas förening

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".