Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sollefteå

Vem ska få ersättning för vindkraften?

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 05.50
"Där borta blir det 35, 40 eller kanske 50 vindkraftverk", pekar Gunilla Lundin. Foto: Ulla Öhman

– De som bor närmast vindkraftparkerna har inte automatiskt ensamrätt till den ersättning som betalas ut i form av bygdemedel. Det säger Elisabeth Lassen, kommunalråd i Sollefteå apropå den strid som blossat upp om pengarna.

Det är en infekterad strid över pengar som ännu inte finns och som ingen idag vet hur mycket det handlar om.

Byborna intill vindkraftsparken anser att det är de som drabbas av intrånget som ska bestämma över pengarna.

1,5-4 miljoner i ersättning till Sollefteå
Att SSVAB, Statkraft SCA Vind AB, som bygger vindkraftsparkerna kommer att betala ut en ersättning i form av bygdemedel tillbaka till området när vindkraftsnurrorna är i drift är dock klart.

Just nu pågår en dialog mellan företaget och de berörda kommunerna i Västernorrland och Jämtland.

Kommunerna hade bett om 0,5 procent av avkastningen men så mycket blir det inte enligt SSVAB som har kontrat med 0,2 procent som mest. Men förhandlingen, eller dialogen som kommunalrådet Elisabeth Lassen vill kalla det, är inte avslutad än. I december kan det komma beslut.

Om det skulle stanna på 0,2 procent så betyder det för Sollefteå kommuns del cirka 1,5 miljoner per år.

Bara de som bor närmast ska ha ersättning
Byborna närmast den planerade vindkraftsparken vid Hocksjön/Lungsjön anser via sin intresseföreningen Förenade Vindbyar att det är de närmast boende som ska ha makten över ersättningen som kallas bygdemedel.

Föreningen Vindbyar samlar alla byar som hamnar i närområdet när vindkraften byggs ut.

Ungefär en mil från vindkraftverken kan man säga att man är närmast berörd, menar Förenade Vindbyars styrelseledamot Gunilla Lundin från Lungsjön.

Pengarna ska gå till fler, menar kommunen
Men Sollefteå kommun tycker att byborna inte bara ska tänka på sig själva.

– Bygdemedlen ska gå till bra projekt som kan utveckla hela västra området i Sollefteå, säger Elisabeth Lassen. Hon tycker att byborna har fokuserat för mycket på hur mycket pengar de ska få till hushållen och för lite på vad pengarna ska användas till.

Men det tillbakavisar Gunilla Lundin.

– Det är inte vi personligen som ska ha några pengar. Vi kan tänka oss en fond till exempel där man kan söka pengar till projekt. Men de projekten ska ligga i vårt närområde.

Miljön förändras för alltid
Gunilla Lundin säger att hon ser bygdemedlen som en slags intrångsersättning.

– Det är vi som kommer att drabbas av byggtrafik, buller och av ljusen från de höga vindkraftverken. Vår miljö blir aldrig densamma igen. Därför ska vi bestämma över pengarna.

– Varför skulle Junseleborna som inte alls ser snurrorna eller drabbas av intrånget ha ersättning, frågar hon. Om man i framtiden bygger vindkraftverk i Sollefteå kommer vi förmodligen inte att se något av de pengarna, tror Gunilla Lundin. Däremot kan det ju komma goda idéer från andra håll i kommunen men projekten ska komma närområdet till del, säger hon.

Hon tycker att ersättningen dessutom är så liten att den blir meningslös om den "smetas ut" över hela området.

Läs relaterade artiklar:


Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".