Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Prostitutionen i länet utreds

Publicerat söndag 13 september 2009 kl 08.25
1 av 2
Idag vet våra myndigheter inte särskilt mycket om var prostitutionen förekommer. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
2 av 2
Jenny J Långström är länsstyrelsens prostitutionsutredare. Foto: Ulla Öhman

I våras upptäcktes att flera ungdomar i Härnösand sålt sex. Nu går länsstyrelsen vidare och gör en större kartläggning av prostitution och sexköp.

Utredningen går ut på att kartlägga kännedomen om prostitution och människohandel i Västernorrland och Jämtland. Idag vet man ganska lite om den, enligt utredaren Jenny J. Långström.

Enkät till högstadieungdomar
Nu ska omfattningen och kännedomen om prostitution bli större.

Bland annat ska högstadieelever i både Jämtland och Västernorrland få svara på enkätfrågor om sin inställning till sexköp, om de blivit erbjudna pengar för sex och också om de själva någongång har sålt sex. Och enkäten går ut till både pojkar och flickor.

Tio ungdomar sa sig ha sålt sex i Härnösand
När frågan ställdes i en mindre enkät i våras vid kill- och tjejmässorna i Härnösand så svarade tio av 227 ungdomar att dom någongång sålt sex för pengar!

Men urvalet är så litet så man inte kan veta om det verkligen stämmer med verkligheten, enligt Jenny J Långström som nu alltså utreder frågan vidare för länsstyrelsens räkning.

Idag vet man ganska lite
Även polisen, socialtjänsten, taxi, boenden för ensamkommande flyktingbarn, kvinnojouren och tullen kommer att delta i undersökningen.

– Hur mycket vet de olika myndigheterna om förekomsten av prostitution. Vilka kvinnor eller män är det som är inblandade. Det bl a vill vi fråga om, säger Jenny J Långström.
Utan den kunskapen kan man inte sätta in insatser där de behövs för att öka skyddet och stödet för de utsatta.

Prostitution förekommer och det förekommer i olika grupper, t ex bland ungdomar och bland missbrukande kvinnor.

Förekommer det bara i de stora städerna?
– Det vet vi inte ännu.

Förekommer prostitution bland män?
– Det vet vi inte ännu

Förekommer det öppen gatuprostitution i Västernorrland/Jämtland?
– Det vet vi inte heller ännu.

Varför vet man så lite om prostituion?
– Det är svårt att svara på men en orsak är att det är en brottslig verksamhet och därför oftast  förekommer dolt. En annan orsak kan vara att brottet inte är särskilt högt prioriterat eftersom det är väldigt låg straffskala.

Veta vad man ska titta efter
I december ska kartläggningen vara klar. Den ska göra det tydligare för länsstyrelserna att veta vart man ska rikta sina insatser.

Ett annat syfte är att utbilda och informera:
– Myndigheterna ska bli bättre på att veta vad de ska titta efter. Ibland kanske man inte misstänker att det förekommer prostitution, men det kan visa sig att det är en del av problematiken.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".