Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Klamydiamåndag!

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 07.00
1 av 2
Miriam Estrella-Näslund på ungdomsmottagningen i Härnösand hoppas på många besökare på måndag.Foto Ulla Öhman
2 av 2
Svenska ungdomar är bland de sämsta i Europa på att använda kondom, säger Miriam Estrella-Näslund som idag delar ut gratiskondomer på ungdomsmottagningen i Härnösand. Foto Ulla Öhman

Antalet smittade med klamydia ökar i en snabb takt och extra många smittas under sommaren.
Idag på "klamydiamåndagen" gör landstinget en satsning för att ta emot extra många för provtagning.

Unga som misstänker att de kan ha smittats av klamydia kan enklast gå till den ungdomsmottagning som finns i alla kommuner. De flesta ungdomsmottagningar tar emot extra många för provtagning idag. Alla tider och adresser finns på landstingets hemsida.

Drop-in för klamydiatestning
Men klamydia drabbar inte bara ungdomar. Även vuxna och äldre som har haft oskyddat sex och vill testa sig kan t ex gå till kön- och hudmottagnigen på Sundsvalls sjukhus. Där har man drop-in varje dag. Annars kan man ringa sin vårdcentral och be om att få komma och testa sig.

– Ett enkelt urinprov räcker, men det är viktigt att man inte har kissat två timmar före besöket, säger barnmorskan Miriam Estrella-Näslund vid ungdomsmottagningen i Härnösand.

Ofta inga symptom
– Antalet smittade med klamydia ökar i snabb takt och extra många smittas under sommaren, enligt landstinget.

Klamydia behöver inte ge några som helst symptom. Behandlas den inte så kan det till exempel leda till att man inte kan få barn.

Om man är smittad så behandlas man med antibiotika. Man måste även tala om vem eller vilka man har haft sex med för att smittspårning ska kunna göras. Klamydia lyder under smittskyddslagen.

Ärliga unga
Miriam Estrella-Näslund som träffar många Härnösandsungdomar tycker att ungdomarna är ärliga när de pratar med henne:

– Det är kanske inte så lätt att ta sig själv i kragen och gå hit. Men när de väl kommer hit så upplever jag dem som ärliga och lätta att prata med.

– Vi tar emot både pojkar och flickor och vi ser gärna att fler pojkar också tar chansen att testa sig. Det är lika viktigt för dem, säger Miriam Estrella-Näslund.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".