Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Ridskolan kan inte fortsätta utan pengar till upprustning

Publicerat onsdag 7 oktober 2009 kl 08.16
Emelie Westin från gymnasiesärskolan på hästen Humlan. Hon får hjälp av Annika Gerzén Olsson. Foto Ulla Öhman

Härnösands ridskola behöver rustas upp. Idag har man svårt att ens uppfylla reglerna för djurhållning, säger ridskolechefen.

Ridskolan i Härnösand behöver rustas upp. Anläggningen är gammal och fungerar inte längre, anser ridskolechef Ingrid Nyström

Vi uppfyller inte djurskyddsreglerna
– Vi är oerhört trångbodda. Vårt ridhus håller inte de mått som krävs för att vi ska kunna ha tävlingar.

– Både stall och ridhus måste byggas om och till vissa delar byggas nytt. Vi har t ex många hästar i spiltor fortfarande fast vi borde ha boxar. Några hästar är för stora för sina spiltor. Vi kan inte ens hålla djurskyddsreglerna.

Fullt i ridhuset...
Totalt är det nästan 400 tjejer som rider på Härnösands ridskola. Och anläggningen är fullbokad. 

–  Det är svårt att få komma in i vårt ridhus förrän möjligen sent på kvällen, säger Ingrid Nyström.

...och fullt i stallet
I stallet finns 21 ridskolehästar samt 10 privathästar. 

– Trots att det är trångt så är det nödvändigt att även ha privathästarna här. De hästägarna är våra flitigaste ideella krafter och hjälper till som funktionärer vid tävlingar t ex.

Genom att stallet är så gammalt är det också tungjobbat. I ett nytt stall skulle man t ex bygga skenor i taket för att få bort många tunga lyft för personalen,  säger Ingrid Nyström.

Fotbollen får pengarna
Nu är Ingrid Nyström orolig över att de stora satsningarna som Härnösands kommun gör på konstgräs på Högslätten ska försena ridskolans chanser till bidrag ytterligare. Hon är rädd att pengarna ska ta slut helt enkelt. 

– Vi kan inte utveckla vår verksamhet och på sikt vet jag inte hur det blir. Om tre, fyra år kanske vi inte kan fortsätta längre om ingenting händer,säger Ingrid Nyström, ridskolechef i Härnösand.

Inga löften, men beredd att diskutera
Magnus Oskarsson är socialdemokrat och andre vice ordförande i Samhällsnämnden i Härnösands kommun. Nämnden, liksom Härnösands kommun, styrs av en borgerlig allians men just vad gäller satsningen på Högslätten så finns det ingen oenighet mellan partierna.

Magnus Oskarsson säger att satsningen på konstgräs är nödvändig men att den inte har något med ridklubben att göra.

Han ger inga löften om pengar till en ombyggnation på ridskolan men säger att om socialdemokraterna vinner valet så lovar han att ta upp en diskussion med ridklubben och räkna på vad det skulle kosta.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".