Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Hemtjänstens arbetsmiljö behöver förbättras

Publicerat fredag 9 oktober 2009 kl 14.59
Emma Sondell förbereder eftermiddagens arbete i hemtjänstlokalen i Älandsbro. Foto: Ulla Öhman

Det är mycket som återstår att göra för att förbättra arbetsmiljön för hemtjänstpersonal och personliga assistenter. Arbetsmiljöverkets inspektioner resulterade i krav på arbetsgivaren i 44 procent av fallen.

Hemtjänstpersonal och personliga assistenter har en speciell arbetsmiljö på det sättet att deras arbetsplats är någon annans hem.

Krav på arbetsgivaren i 44 procent av inspektionerna
Nu har arbetsmiljöverket under några år specialgranskat just deras arbetsmiljö och idag presenterade man resultaten som bl a visar att det i 44 % av inspektionerna hittades problem som resulterade i krav på arbetsgivaren att förändra och förbättra i arbetsmiljön.

Elisabet Frisk från arbetsmiljöverket är inte särskilt förvånad över resultatet.

Belastningsskadorna minskar
– Däremot är det positivt att se att den fysiska arbetsmiljön vad gäller belastningsskador/ergonomi tycks ha blivit bättre.

Det går altså framåt vad gäller kunskaper och hur man arbetar t ex med tunga lyft.

Oftare våld och hot om våld mot personalen
Vad gäller hot och våld mot t ex hemtjänstpersonalen tycks det däremot ha blivit värre, i allafall vad gäller antalet anmälningar:

– Det kan bero på att det numera är nya grupper av vårdtagare som behöver hjälp hemma. 
Psykiskt sjuka människor som tidigare vårdades på institutioner finns numera i hemmet och behöver hjälp av hemtjänst eller personliga assistenter. Även dementa personer kan bli våldsamma, fysiskt eller med ord, när de blir oroliga  t ex i en vanlig duschsituation.

– Därför måste personalen få bättre information och kunskap om vad olika funktionshinder innebär och hur de kan påverka vårdtagarens beteende, säger Elisabet Frisk.

Trafiksäkerheten- ett bortglömt problem
Trafiksäkerheten för personal som åker mellan olika vårdtagare är ett nästan helt bortglömt kapitel, menar arbetsmiljöverket.

Här har kommunerna som arbetsgivare trott att det räcker med att bilen är besiktad och den anställde har körkort. Men det kan t ex krävas utbildnign om hur man säkrar laster och det kan krävas olika scheman sommar och vintertid eftersom väglaget är så olika.

Intressekonflikt och parallella lagstiftningar
Men hur man än vrider och vänder på det så är det en inbygd konflikt i att det som är en persons hem är en annan persons arbetsplats.

Hemtjänsten kanske vill installera en lyftanordning i taket men jag tycker den är ful och vill ha det som jag alltid haft det där hemma. Vems intressen ska gå före egentligen:

– Ingens intressen får gå förre. Det finns parallella lagstiftningar och därför måste man lösa konfliktena genom dialog och kanske kompromisser. Men socialtjänstlagen kan inte automatiskt gå före arbetsmiljölagen, betonar Elisabet Frisk. 

Emma tycker arbetsmiljön fungerar bra
Emma Sondell från Härnösand är relativt ny inom hemtjänsten. Hon började som sommarvikarie och jobbar nu på hemtjänstområdet i Älandsbro.
Hon har inte sett arbetsmiljön som något större problem trots att hon befarde det värsta när hon började:

– Jag ville inte jobba på hemtjänsten för jag trodde det skuller vara så tungt. Men vi har liftar och bra utrustning så det är inte så tungt. Och när jag började jobba så sa man åt mig att jag måste ta den tid det tar och inte slarva med t ex lyften bara för att jag har bråttom

Accepterar inte slag eller spott
Emma Sondell har själv aldrig blivit utsatt för våld eller hot av något slag men känner till att det förekommer.

– Skulle jag bli slagen av t ex en dement vårdtagare så skulle jag gå ut från lokalen och hämta hjälp.  Detsamma om någon skulle spotta mot mig. Jag skulle genast anmäla det som hänt.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".