Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Medelpad/Västernorrland

Ojämlik diabetesvård

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 15.37
Allt fler drabbas av diabetes men alla får inte lika bra vård, menar diabetesförenignen i Medelpad.Foto Anders Wiklund/Scanpix

Hur bra diabetesvård man får, beror på vilken vårdcentral man tillhör. Kvaliten på vården är ojämn och därmed ojämlik, hävdar Medelpads diabetesföreningen.

Vissa vårdcentraler får ris och andra ros när diabetikerna i Medelpad  diskuterar den vård man får.

Mycket bra på vissa, nonchalant vid andra vårdcentraler
Vid t ex Vårdcentralen Centrum i Sundsvall  fungerar vården bra för de flesta och man blir väl omhändertagen, enligt Medelpads diabetesförening,

Vid andra vårdcentraler, och det handlar både om privata och landstingsdrivna,  möts man av både faktiska brister i kompetens och av nonchalans.

Risk för svåra följdsjukdomar
– Nyblivna diabetiker får på vissa vårdcentraler ingen saklig information om vad sjukdomen innebär på sikt och vad man själv kan göra för att fördröja sjukdomsförloppet.

Detta borde verkligen fungera på alla vårdcentraler, menar Sten Sandin som sitter i styrelsen för Medelpads diabetesförening och som har lett cirklar för diabetiker.

– En dåligt behandlad diabetes kan orsaka svåra följdsjukdomar. På vissa vårdcentraler blir man regelbundet kallad till återbesök. Vid andra är det svårt att få någon tid när man ringer.

– Som diabetiker blir man mycket orolig när blodsockervärdet åker hiss upp och ner och man då inte får komma till vårdcentralen på en gång, säger Sten Sandin.

Ska diskutera med föreningen
I ett brev till landstinget lämnar Sten Sandin synpunkter på diabetesvården och ger förslag till förbättringar.

Primärvårdsdirektör Lennart Moberg säger att han har läst brevet och  redan haft en första telefonkontakt med Sten Sandin och att det kommer att bli fortsatta diskussioner mellan landstinget och diabetesföreningarna.

Han är inte säker på att alla har samma åsikt om vad som är bästa sättet att utföra bra diabetesvård och -information.

Finns förbättringspotential
– Vi vet inte riktigt hur diabetesföreningarna prioriterar och vad de tycker är bra vård och mindre bra vård, säger Lennart Moberg.

Men även landstingets egna medicinska utvärderingar visar på att det går att förbättra diabetesvården vid vissa vårdcentraler, medger han.

Nya nationella riktlinjer
– Nu finns även alldeles nya nationella riktlinjer för diabetesvården.

Där slår man t ex fast att information i grupp kan ha en fördel jämfört med den individuella information man tidigare trott varit bäst. 

Det finns även många andra saker som vi vill diskutera med patientföreningarna, säger Lennart Moberg.

Anstormning till "bra" vårdcentraler?
Tidigare har diabetesföreningen i Södra Ångermanland krävt att landstinget ska öppna en speciell diabetescentral för att säkerställa en rättvis och jämlik vård för alla diabetiker.

Den frågan kan nu komma att lösa sig själv i och med det att det fria vårdvalet nu är infört inom primärvården och patienterna själva kan välja fritt vilken vårdcentral man vill tillhöra.

T ex kan en vårdcentral skaffa sig extra kompetens och satsa på bra diabetesvård för att locka till sig diabetikerna.

Vårdcentralen Centrum blir populär?
Sten Sandin tror att det kommer att bli ett tryck t ex på Vårdcentralen Centrum i Sundsvall där många upplever att diabetesvården fungerar bra.

Lennart Moberg håller med om att det kan bli följden. Det kan även gälla t ex Lidens vårdcentral, där man enligt Moberg bedriver en lysande bra diabetesvård.

Han tycker isåfall att det bara vore positivt om patienterna medvetet valde vårdcentral och sedan också talade gott om den vårdcentralen.

– Men vi får se om det blir en anstormning av patienter till Liden och ifall patienterna är intresserade av att åka till Liden, säger han.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".