Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Heta känslor på sjukhusmöte

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 19.09
Sittplatserna räckte inte när vårdförbundets medlemmar mötte landstingsledningen. Foto: Mikael Andersson

Det blev en hel del upprörda känslor, när vårdförbundets medlemmar mötte den politiska landstingsledningen på Länssjukhuset i Sundsvalls på måndagskvällen. Mötet hölls i en överfull aula, och landstingsråden Ewa Söderberg och Benny Eriksson, båda socialdemokrater, hade fullt sjå att svara på alla.

"Hur ska ni lyckas med besparingarna på så kort tid", var en fråga som dök upp

– Det är klart att man kan förstå att människor är upprörda, människor riskerar att förlora sina arbeten, och man känner att man inte kan erbjuda medborgarna den vård man vill, säger Benny Eriksson, landstingsstyrelsens vice ordförande och socialdemokrat. 

Mötet var det tredje på kort tid på Sundsvalls sjukhus, med anledning av varslet på 700 personer som lagts. Först var det läkarföreningen som kallade landstingsledningen för att ställa frågor, sen fackförbundet kommunal, och på måndagskvällen alltså vårdförbundet.

Fullpackat
En bra bit över hundra av förbundets medlemmar samlades, och folk som inte fick sittplats stod efter väggarna, lokalen var överfylld. Helt klart fanns det ett mycket stort intresse från sjuksköterskor, barnmorskor och andra som vårdförbundet organiserar, att ställa frågor till den politiska landstingsledningen. Många var oroliga och det fanns en stor frustration och till och med rädsla över vad som ska hända med Länssjukhuset i framtiden när så många som 700 personer riskerar att bli av med sina jobb.

– Jag är jätterädd att det är tredje part som blir drabbad, de som går här och behöver en kvalificerad vård. Vi sjuksköterskor är duktiga på omvårdnad, men vi blir allt färre och vi kommer inte hinna med att ge det som hälso- och sjukvårdslagen kräver, säger Eva Sulzer, sjuksköterska på hematologen och även fackligt engagerad.

Många frågor
Frågorna som ställdes handlade bland annat om hur besparingarna ska kunna genomföras på så kort tid. Många uttryckte också en frustration över att de inte känner sig delaktiga i besparingsarbetet, vilket de tycker att de gjorde tidigare när Margareta Rödén var sjukhusdirektör. Hon fick ju lämna sitt jobb eftersom den politiska majoriteten i landstinget tyckte att besparingsarbetet gått för långsamt.

– Sanningen att säga så har den här processen hållit på i över ett och ett halvt år, säger Benny Eriksson, och det är det som har varit problemet, det har gått alldeles för sakta. Vi har nått ett resultat på de övriga sjukhusen, och nu måste vi få det att fungera i Sundsvall också, som är det största och viktigaste sjukhuset.

Arbetet fortsätter
Nu fortsätter arbetet med besparingarna på Länssjukhuset, det handlar om 235 miljoner som ska sparas fram till och med 2011. Klinikcheferna ska få i uppdrag att göra risk- och konsekvensanalyser tillsammans med personalen. Då ska både arbetsmiljön och patientsäkerheten prövas, enligt Benny Eriksson

– Jag tror, att om tiden får verka framöver, så kommer nog personalen att märka att de är med i den här beslutsprocessen, säger han.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".