Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Inte säkert att FaR-recept ger effekt

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 14.45
"Idén med fysisk aktivitet på recept är bra, men det tar alldeles för myket tid av läkarna", säger distriksläkare Esa Urhonen i Härnösand. Foto: Ulla Öhman

Fysisk aktivitet på Recept (FaR) skrivs ut allt oftare till patienter i Västernorrland som kan bli friskare genom att motionera. Men det är inte säkert att recepten ger någon effekt.

Troligen äter många patienter onödigt mycket läkemedel. De skulle kunna trappa ner mängden medicin om de motionerade istället.

Samarbete med idrottsrörelsen
FaR, Fysisk aktivitet på Recept, innebär att distriktsläkaren skriver ut recept på en speciell träningsform som kan vara bra just för den enskilde patienten. Patienten får sedan även tips på vart han eller hon kan vända sig för att börja träna.

Landstinget samarbetar med idrottsrörelsen i Västernorrland som tar emot FaR-patienterna.

1500 recept på fysisk aktivitet
2007 skrevs det ut 1000 FaR-recept i Västernorrland. 2008 hade antalet recept ökat till 1500. Någon siffra för 2009 finns ännu inte.

Landstinget försöker genom s k FaRsdagskampanjer få fler läkare, sjukgymnaster m fl att skriva ut recept på fysisk aktivitet men det är ganska få vårdcentraler som visat intresse på senare år. I år var det bara fyra som deltog.

– Det är mycket förändringar på gång inom landstinget. Kanske ökar intresset för det här när vi får lite lugn och ro igen, säger Lena Klaesson som är hälsoinformatör på landstinget.

Tar för mycket tid från läkarna
Esa Urhonen är distriksläkare på vårcentralen Södra Sundet i Härnösand.
Han hör till de läkare som iallfall skriver ut FaR-recept då och då. Men han tror inte att recepten kommer att bli någon stor succe:

– Vi läkare har för lite tid. Det tar ändå en hel del tid att skriva FaR-recpet. Man behöver samtala med patienten för att motivera och hitta rätt träningsform. Sedan ska man fylla i en hel del papper. Det gör att man drar sig för att göra det särskilt ofta.

Esa Urhonen säger att t ex diabetiker och patienter med hjärtsjukdomar eller lungsjukdomar bevisligen kan må bättre av motion. Och det finns många fler grupper som skulle behöva röra på sig mera.

Ingen vet hur många som verkligen börjar motionea
Men hur kan man veta om patienten som går ut med ett FaR-recept i handen verkligen börjar träna?

– Nej, egentligen vet vi inte om recepten har någon effekt för det görs inga uppföljningar, säger Esa Urhonen.

Få kommer med recept
Och ett telefonsamtal med en av de deltagande idrottsföreningarna i Härnösand bekräftar den bilden:

– Det kommer nästan ingen med FaR-recept till oss, säger Inger Almgren från Friskis och Svettis i Härnösand.
– För två år sedan träffade jag en kvinna som visade att hon hade recept och ville börja träna.

– Fast det är ju mycket möjligt att de kommer hit ändå och börjar träna, utan att vifta med sitt recept. Folk kanske t o m tycker att det är lite pinsamt att  få ett recept, säger hon.

Borde få rabat
Distriksläkare Esa Urhonen tror att det behövs mera motivation för patienterna att börjar träna:

– T ex skulle man kunna få rabatt i träningsgrupper och träningslokaler när man visade upp sitt FaR-recept. Men så är det inte idag.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".