Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Vårdnadsbidraget kan rivas upp

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 10.46
Vårdnadsbidraget kan sökas av föräldrar som är hemma med barn mellan 1-3 år.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Vårdnadsbidraget som infördes i Härnösand för ett år sedan kommer att rivas upp om socialdemokraterna vinner valet. Det säger oppositionsrådet Sig-Britt Ahl.

Det har varit litet intresse för vårdnadsbidraget sedan det infördes i Härnösands kommun för ett år sedan.

3000 kr i månaden
Bidraget är på 3000 kronor per månad och är skattefritt. Det ges till föräldrar med barn som fyllt ett men inte tre år och som inte går på dagis. 

Föräldern får inte heller uppbära t ex sjukpenning, aktivitetsersättning eller introduktionsersättning för flyktingar. Inte heller den vars sammanboende uppbär någon av ersättningarna kan få vårdnadsbidrag.

14 personer får vårdnadsbidrag idag
Härnösand är idag den enda kommun i Västernorrland som har infört vårdnadsbidrag.

Just nu är det 14 personer som har vårdnadsbidrag. Alla 14 är mammor.
Under fjolåret var det i genomsnitt mellan 10-15 personer som fick bidraget.

Alliansen var inte enig
Det var kristdemokraterna som efter en hel del besvär lyckades få till stånd ett beslut om vårdnadsbidrag i Härnösands kommunfullmäktige.

De rödgröna röstade emot men det fanns även borgerliga allianskamrater som inte ville införa bidraget. Men 1:a januari 2009 började det att gälla.

Valfriheten är det viktiga
Ingemar Wiklander är gruppledare för kristdemokraterna i kommunen och han säger sig inte vara besviken över att det är så få som har sökt och fått bidraget:

– Vi hade i och för sig räknat med ungefär dubbelt så många, men det är inte det viktigaste.

Det som det handlar om för oss är att låta föräldrarna själva välja och att ge dem som väljer att inte utnyttja kommunal barnomsorg en ersättning, om än liten, för det.

Kvinnofälla?
Han tycker inte heller att vårdnadsbidraget är en kvinnofälla som oppositionen menade:

– Nu är det 14 kvinnor som har bidraget, men vadå, dom hade ju varit hemma iallafall!

En del av dem som har vårdnadsbidraget stannar hemma en längre tid. Andra använder sig av vårdnadsbidraget för att kunna stanna hemma lite längre när föräldrapenningen tar slut.

S vill ta bort vårdnadsbidraget
Sig-Britt Ahl som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Härnösand tycker efter ett år fortfarande lika illa om vårdnadsbidraget och säger att det kommer att tas bort om de rödgröna vinner valet i Härnösand:

– Ingen ensamstående kan klara sig på vårdnadsbidraget. Ingen kan leva på 3000 kronor i månaden, utan det förutsätter att man har någon annan som försörjer sig. Vi tycker inte alls det är en bra idé. Jag är säker på att vi kommer att avskaffa det när vi vinner valet.

Däremot lovar hon att de föräldrar som redan har vårdnadsbidrag också ska få behålla det och "växa ur systemet".

Kostar nästan en halv miljon
Totalt kostade vårdnadsbidraget 477 000 kronor för Härnösands kommun under 2009. Det är ungefär hälften av vad som budgeterades.

– Vi får väl se hur intresset blir framöver om det är något som kommer att finnas kvar, säger Ingemar Wiklander (kd). Men egentligen borde det vara en större summa än 3000 kronor, tycker han.

– Jag är säker på att vi kommer att avskaffa det när vi får majoritet, säger Sig-Britt Ahl (S)

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".