Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Omorganisationen en besvikelse

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 05.30

Sjuksköterskor på Örnsköldsviks sjukhus förstår inte varför omorganisationen som skett där används som ett bra exempel av landstingsrådet Ewa Söderberg.

- Det är som ett enda stort frågetecken för oss i personalen. Ser man det i stället ur en synvinkel där man med järnhand kan göra nedskärningar utan att lyssna på personalen så är det ett gott exempel. De har ju faktiskt sparat pengar, säger sjuksköterskan Kjell Isaksson.

I tidigare intervjuer i Sveriges Radio Västernorrland har Ewa Söderberg lyft fram omorganisationen i Örnsköldsvik som något positivt.

- Förvaltingen i Örnsköldsvik med Sigbjörn Olofsson i spetsen har gjort ett utmärkt jobb, sa hon vid ett tillfälle.

Vid ett annat intervjutillfälle sa hon att omorganisationerna till och med kommer leda till bättre vård.

- Om vi använder de händer vi har på ett bättre och mer rationellt sätt kan det bli bättre vård, sa Ewa Söderberg.

Narkossköterskan Gunnar Edenmark ser inte att de har lyckats med det på Örnsköldsviks sjukhus. På operationsavdelningen där han jobbar har alla som blivit uppsagda redan slutat, förutom två stycken. De har redan svårt att hinna med allt.

- Vi har fler strykningar än vad vi någonsin har haft. Operationsprogrammet är fullt planerat. Om det uppstår akuta operationer finns det inte plats för utan vi får stryka planerade patienter, säger han.

Gunnar Edenmark säger att innebär att många som kommit  för operation måste åka hem igen.

- Det finns självklart de som patienter som reagerar på det, säger han. 

Det som nu väntar länssjukhuset Sundsvall-Härnösand har personalen i Örnsköldsvik redan varit med om.  Kjell Isaksson vet inte hur de ska klara av att fortsätta att bedriva omvårdnad med de nedskärningar som gjorts.

- Det är vårt arbete. Vi måste göra det men hur kvaliteten blir det är det stora frågetecknet. Som det ser ut nu så går vu till arbetet, stressa roch köra på i de hjulspår som finns. Jag vet jag inte hur vi ska klara det, säger han.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".