Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Visar vägar till att må bättre

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 12.15
Politiker, hemtjänstpersonal, studenter, handläggare och primärvårdsanställda kom för att vara med på temadagen om psykisk ohälsa. Foto: Ulla Öhman

Det finns många vägar att återhämta sig från psykisk ohälsa. På en temadag i Härnösand idag visar man på goda exempel.

Det är kommunen och kyrkan som tillsammans arrangerar dagen där man främst riktar in sig på hur man kan rehabiliteras och återhämta sig även om man kanske har varit psykiskt sjuk i många år.

Vänder sig till många grupper
På temadagen presenterar man goda exempel från Härnösands kommun. Även människor som själva lider eller lidit av psykiska sjukdomar berättar om sina erfarenheter.

De som lyssnar är politiker, kyrkans folk, brukare och anhöriga inom psykvården och socialpsykiatrin, studenter inom vård- och omsorg, hemtjänstpersonal med flera.

Chatta om psykvården
Under eftermiddagen föreläser docent Alain Topor från Stockholms Universitet på temat "Återhämtning från allvarliga psykiska störningar - är det möjligt. Vad hjälper?"

Dagen avslutas med en chat där alla som vill kan chatta och ställa frågor till personer inom kommunen, landstinget och kyrkan m fl. Chatten pågår mellan 17.00 och 19.00 och kan nås via Härnösands kommuns hemsida.

Vanligt med psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är ett stort problem. Enligt psykiatrikonsulent Per Hägglund från Härnösands kommun så mår hälften av alla som söker sig till primärvården dåligt psykiskt.

Nästan alla har någon i släkten som lider av en svår psykisk sjukdom. Var tredje av oss kommer någon gång i vårt liv att drabbas av en depression.

Se det friska
Men samtidigt börjar man tala mer och mer om att man måste hitta det friska som ändå finns hos alla och att man kan återhämta sig även från allvarliga psykiska störningar.

Ann-Sofie Höij är ett exempel på det. Hon är 62 år gammal och har medicinerats i 57 år för psykiska problem. Hon har vårdats inom både sluten och öppen psykiatrisk vård.

Våldtogs som femåring
Ann-Sofies problem började när hon blev våldtagen som femåring.
Hon började kissa på sig och kunde inte sova på nätterna.

Som sexåring försökte hon första gången begå självmord. Som tolvåring fick hon Rohypnol. Som femtonåring tog hon en överdos sömnmedel. Hon stämplades som en besvärlig flicka och har lidit av psykiska problem i hela sitt liv.

Inför deltagarna på temadagen i Härnösand idag berättade hon om sina erfarenheter av psykvården och hur allmänheten ser på den som lider av psykisk sjukdom.

Mår bra idag
Idag äter Ann-Sofie fortfarande medicin men hon säger att hon mår ganska bra. Hon klarar av det mesta i vardagen och kan leva med en sambo.

Men hennes rädsla för vuxna män som luktar alkohol aldrig kommer att gå över, säger hon.

Borde byta jobb
Ann-Sofie Höij tycker att psykvården har blivit bättre. Det lyssnas mer till brukarna och man diskuterar med brukarnas och anhörigas organisationer.

– Men fortfarande finns det personal inom den psykiatriska vården som inte borde finnas där. Det finns personal som ser ner på de som är sjuka och som har ett ovanifrånperspektiv. Jag önskar att dom kunde byta jobb, säger Ann-Sofie.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".