Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Hårt slag mot lärare och elever enligt facket

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 12.21
Christin Grelsson och Daniel Zettergren, Lärarförbundet. Foto: Mikael Andersson

Hundra lärare varslas i Sundsvall när kommunen ska spara 95 miljoner kronor på skolan, samtidigt som elevunderlaget, framförallt på gymnasiet, minskar kraftigt de kommande åren. För gymnasiets del handlar det om ungefär 20 lärare, resten jobbar inom grundskolan.

Mats Nilsson, målarlärare på Sundsvalls gymnasium ser med oro på framtiden.

– Det kommer att bli en försämring för eleverna. De svaga eleverna kommer att märka det. Det blir större klasser, redan idag finns det klasser med upp mot trettio elever. Det kommer att bli tufft, säger Mats Nilsson.

Vikande elevunderlag

Det är ett vikande elevunderlag, både inom grundskolan och gymnasiet, samt att Sundsvalls kommun ska spara 400 miljoner kronor fram till 2012, som är bakgrunden till varslet.

Redan före jul fattade kommunfullmäktige beslut om besparingarna. Omkring en fjärdedel, 95 miljoner kronor, ska tas från skolan och nu börjar det bli klart hur det ska gå till.

Kortsiktigt beslut

Lärarförbundet i Sundsvall har länge varit starkt kritiska mot den styrande majoriteten i kommunen, socialdemokrater och vänsterpartister, som man tycker satsar pengar på äventyrsbad i stället för på skolan.

Christin Grelsson är ordförande i Lärarförbundet Sundsvall. Hon tycker att beslutet är kortsiktigt och tror att det kan få allvarliga konsekvenser.

– Det är kortsiktigt eftersom eleverna kommer att bli fler, elevkullarna kommer att öka ganska snart. Och det som barnen drabbas av i dag, det kommer vi att drabbas av om fem tio år, för att de inte får den skolgång dom skulle ha haft nu, säger hon.

Trendbrott och jättetapp

Enligt barn och utbildningskontoret har antalet elever i grundskolan i Sundsvall minskat under flera år men detta läsår har det skett ett trendbrott. Nu kommer elevantalet att gå upp i grundskolan. Det kan vi tacka babyboom under 00-talet för.

Vad gäller gymnasiet så står vi inför ett jättetapp. En minskning med antalet elever i gymnasieålder på 30 procent fram till 2015/2016

Sammantaget med sparkrav på 95 miljoner kronor för skolan fram till 2012 så måste det nu bli färre lärare i Sundsvalls skolor. Det säger socialdemokraten Martin Johansson, barn- och utbildningsnämndens ordförande.

– Om vi minskar med 30 procent i Sundsvall fram till 2016, då måste vi minska antalet lärare i gymnasiet. Plus att konkurrensen om eleverna är väldigt hård i Sundsvall med alla friskolor. Vi kan inte ha fler lärare. Vi måste anpassa antalet lärare till antalet barn.

Vilka konsekvenser ser du?

– Det kommer att påverka i grundskolan, men när det gäller gymnasiet så minskar antalet barn också, så där blir inte konsekvenserna så stora.

Hur kommer det att påverka?

– Man måste tänka över hur man har jobbat, man måste jobba på ett annorlunda sätt när man får färre personal.

Många lärare säger redan i dag att de har för mycket att göra, hur ska dom jobba annorlunda?

– Det är viktigt att lyfta blicken och titta utåt, vi kommer nu att hamna på samma nivå som många kommuner har idag. Dom klarar ju att driva skola med bra resultat. Det blir tufft, men jag tror att vi kommer att klara det här på ett bra sätt. Men vi måste börja jobba på ett nytt och annorlunda sätt inom vissa området, säger Martin Johansson.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".