Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Tre nya vårdcentraler kan öppna

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 21.57
Nu får den landstingsdrivna vårdcentralen i sjukhusbyggnaden i Härnösand snart konkurrens. Foto: Ulla Öhman

Tre nya vårdcentraler kan komma att öppna i Västernorrland. Två av dem i Härnösand och en i Skönsmon i Sundsvall.

Det är dom nya reglerna för Fritt vårdval som gör att privata vårdgivare nu kan driva vårdcentral på samma villkor som landstinget.

Markus Kallioinen som är chef för den nya beställarorganisationen på landstinget säger att man nu ska gå igenom dom tre ansökningarna för att se om dom uppfyller alla krav för att gå vidare i processen.

Två nya vc i Härnösand
Först ut att öppna skulle kunna bli läkarna Anders Kempe och Staffan Salomonsson som redan i vår vill starta vårdcentral i Blåsippans gamla lokaler i Härnösand, där landstinget avvecklade sin vårdcentral så sent som i höstas.

Även läkarna Kjell Antus och Kjell Näslund har ansökt om att starta vårdcentral i Härnösand. Lokalen skulle bli intill gamla Johannesbergsskolan.

Idag finns en enda vårdcentral i Härnösands kommun. Den finns i gamla sjukhusbyggnaden och drivs av landstinget.

Även landstinget ska ansöka
I Skönsmon, Sundsvall vill distriktsläkaren Hassan Soleymanpour från Fränsta vårdcentral öppna i egen regi.

Även två landstingsdrivna vårdcentraler, i Trehörningsjö och Husum,  har lämnat in ansökningar. För att ingå i vårdvalet ska även befintliga vårdcentraler ansöka om godkännande.

Alla vårdcentraler drivs med skattepengar
Det är en nybildad beställarenhet på landstinget som ska handlägga ansökningarna utan att göra någon skillnad på om vårdcentralen ska drivas privat eller i landstingets regi.

Som patient kan man själv lista sig på valfri vårdcentral, även utanför den egna kommunen. Vårdcentralerna kan inte säga nej till några patienter.

Patientavgiften blir den samma oavsett om det är landstinget eller privata vårdgivare som driver vårdcentralen. 

Landstinget fördelar pengar efter hur många som är listade på vårdcentralen men även utifrån några andra aspekter, som t ex patienternas åldrar.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".