Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Våld och hot mot djurskyddsinspektörer

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 14.16
1 av 2
Sedan 2009 sköts djurskyddskontrollen av länsstyrelsen som tog över från kommunerna. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
2 av 2
Frida Näslund har själv aldrig hotats i arbetet men nu har hon lärt sig hur hon kan agera om det händer. Foto:Ulla Öhman

Att få höra att man inte kan ta hand om sitt djur väcker många känslor hos djurägare. Och det händer att djurskyddsinspektörer blir hotade och t o m attackerade. Men det går att lösa även svåra situationer om man vet hur man ska agera.

Våld eller hot om våld är något som ibland drabbar länets djurskyddsinspektörer, de som ska kontrollera anmälningar om djur som far illa.

Väcker många känslor
Frida Näslund har arbetat som djurskyddsinspektör i tre och ett halvt år. Själv har hon aldrig blivit hotad eller varit riktigt rädd när hon varit ute. Men hon vet att allt kan hända.

– Vi kommer ju hem till djurägaren därför att vi har fått information om att någonting inte står rätt till. Det här är inte lätt för alla att hantera. Det väcker många känslor; vissa blir arga, andra blir rädda.

Utbildning om hur man hanterar våld och hot om våld
Men det går nästan alltid att hantera även hotfulla situationer om man bara vet hur.

Därför samlades djurskyddsinspektörer och -kontrollanter från Västerbotten, Jämtland och Västernorrland till utbildning i Härnösand nu i veckan.

Hålla sig lugn och inse behov
– Det handlar om vad man säger och hur man uppträder, säger Frida Näslund. Man ska framförallt hålla sig lugn själv.

– Vi ska lära oss att hantera olika människor i konflikter. Det gäller att hitta deras behov så man kan förstå vad som ligger bakom konflikten.

Hundar, katter och hästar
Djurskyddsinspektörerna är numera anställda av länsstyrelsen och ska kontrollera anmälningar som kommer in om djur som far illa.

– Vi får mest tips om sällskapsdjur som hundar och katter. Även hästar kommer det in många tips om.

Se till att utgången är fri
Det Frida Näslund skulle tänka på om det uppstod en hotfull situation är att se till att djurägaren inte kan blockera en dörr för en.

– Man vill inte bli trängd. Det gäller att upptäcka och göra nått åt situationen innan det hinner ske.

Slogs medvetslös
Oftast är hoten bara verbala; Det handlar om ord, säger Frida Näslund. Men ibland har det skett skador pga. olyckshändelser när situationen blivit upphetsad.

Det har även skett våldsammare incidenter i Sverige. I Hälsingland blev en djurskyddsinspektör slagen medvetslös 2008 när han inspekterade en gård där ett får sades gå omkring med brutet ben.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".