Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Yrkeshögskoleutbildningar till länet

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 15.44
Gunilla Tjernberg (KD) från utbildningsutskottet besöker de kvalificerade yrkesutbildningar i Örnsköldsvik. Foto: Anna Ahlström

Den nya yrkeshögskolan börjar ta form i länet.  Av de 19 utbildningar som ansökt om att bli yrkeshögskoleutbildningar har 13 blivit beviljade det. Och de flesta kommer att starta redan till hösten.

- Det här ger goda möjligheter för att utveckla olika näringar. Inte minst i dagens läge. Vi kan med hjälp av utbildningar behålla unga och då också få hit nya. Annars är problemet att det finns de som flyttar för att utbilda sig, säger landshövdingen Bo Källstrand.

Alla yrkesutbildningar som inte tillhör högskolan ska nu samlas under Yrkeshögskolan. Tidigare har den här typen av utbildningar varit spridda mellan kvalificerade yrkesutbildningar, lärlingsutbildningar och kompletterande utbildningar.

Solenergitekniker i Härnösand, försäkringsrådgivare i Sundsvall och Musikmakarna i Örnsköldsvik är några av de utbildningar som blivit godkända som yrkeshögskola.

- Tidigare har den akademiska utbildningsvärlden inte sett med goda ögon på oss. Men nu blir vi en nationell yrkeshögskola och det är ett bra steg att ta, säger Ulla Sjöström, rektor, musikmakarna.

Musikmakarna, som tidigare varit en kvalificerad yrkesutbildning, kommer även påbörja ett samarbete med Linnéuniversitet i Växjö för att höja standarden ytterligare.

Men med de nya utbildningarna finns det också gamla Kvalificerad Yrkesutbildning som försvinner. Turismlinjen i Örnsköldsvik fick avslag på sin ansökan och får då inte ta in nya elever till hösten.

- Det är oerhört tragiskt. Inte bara för utbildnings som sådan utan turismen är en växande näring. Det är Sveriges nya basnäring, säger Bengt Wallin, utbildningsledare för turismlinjen.

I går besökte Gunilla Tjernberg (KD), från utbildningsutskottet, de nuvarande kvalificerad yrkesutbildningarna i Örnsköldsvik. Enligt henne är det för tidigt att säga om fler utbildningar borde blivit godkända. Det finns 77 000 platser i landet.

- Man kan välja att säga att det borde vara fler men det är roligt att så många ändå fått starta i gång men de som fått avslag ska inte ge upp hoppet, säger Gunilla Tjernberg.

Ett viktigt kriterium för att få starta yrkesutbildning är att det finns efterfrågan på kompetensen som utbildningen ger.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Yrkeshögskoleutbildningar

Elkrafttekniker Eldistribution Härnösand

Drifttekniker Kraft & Värme Härnösand

Solenergitekniker med Värmesystemkompetens Härnösand

Hydraulsystemtekniker Örnsköldsvik

Internationell servicetekniker Örnsköldsvik

Kantor 100% Mellansel

Kantor 75 % Mellansel

Musikmakarna, Songwriters Academy Örnsköldsvik

Kvalificerad inköpare - fördjupning logistik Örnsköldsvik

Försäkringrådgivare/ Administratör Bank-försäkring-pension Örnsköldsvik

Kvalificerad Redovisningsekonom Örnsköldsvik

Avancerad Automationstekniker Sundsvall

Kvalificerad undersköterska i avancerad sjukvård/rehabilitering Sundsvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".