Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Pensionärsuppror för rättvis skatt

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 05.35
PRO måste synas och höras mera, tycker Ångermanlandsordförandena i PRO som träffades i Kramfors igår. Foto: Ulla Öhman

Pensinärerna beskattas orättvist hårt. Det anser PRO, pensionärernas riksorganisation, som samlades till Ångermanlandsträff i Kramfors igår.

Skatten på pensionen var den viktigaste frågan när ett 50 tal PRO-ordföranden från Ångermanland samlades i Kramfors i går.

Upp på barrikaderna
Rolf Lindström från Arnäs PRO tycker att PRO måste synas och höras mer. Det är dags för pensionärerna att slå näven i bordet nu:

– Både slå näven i bordet och stampa i golvet för att vi ska få nån fason på det här. Vi ska inte tro att politikerna kommer för att erbjuda oss nånting, nej vi måste upp på barrikaderna nu.

Partierna måste lyssna på oss
Lika skatt vid lika inkomst är det första av totalt 15 krav som PRO har ställt till partierna inför valet.

– Det pågår ett pensionärsuppror för rättvis skatt och ju närmare inpå valet vi kommer, desto mer benägna är partierna att lyssna på oss, säger Kurt Persson som är PRO:s riksordförande och som talade vid ordförandemötet i Kramfors.

– Var fjärde väljare är pensionär så vi är viktiga för partierna.

Pension är uppskjuten lön och ska beskattas lika
Pensionärerna har halkat efter löntagarna i inkomst sedan början av 1990-talet. Nu blir det sänkt pension med tre procent pga den så kallade bromsen.

Pension är uppskjuten lön och ska inte beskattas högre än lön. Det är utgångspunkten för den blocköverskridande pensionsöverenskommelsen. Därför är den orättvisa skatten för pensionärer ett brott mot pensionsöverenskommelsen, skriver PRO i sin 15-punktslista.

– Jag tycker mig kunna se också att det börjar splittras mellan de olika partierna i alliansen, säger Kurt Persson.

Bort med stafettläkarna
Flera av PRO:s krav handlar om sjukvården.  

Man vill bl a ha fler geriatriska kliniker, stopp för stafettläkare i primärvården och äldrevårdsteam där kommun och landsting samarbetar.

Vi ska krama vårt sjukhus
I Västernorrland är sjukhusen en hjärtefråga. Debora Brundin från Resele PRO kan tänka sig att bli, inte trädkramare, men sjukhuskramare!

– Vi har sagt att om det skulle bli nedläggning av Sollefteå sjukhus, då skulle vi ställa upp, då skulle vi krama vårt sjukhus.

Vi är väldigt måna om att vårt sjukhus blir kvar. Det blir alldeles för långa avstånd annars för oss som redan bor långt ifrån tätorten, säger Debora Brundin.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".