Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt förtroende för personalchef

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 18.55

Landstingsdirektör Lars Bolin har fortsatt förtroende för IngMarie Bäcklin, konsult och inhyrd som personalchef på Sunsdvalls sjukhus under våren.

IngMarie Bäcklin har en skuld på en halv miljon kronor till ett företag där hon tidigare arbetet och enligt en dom i Stockholms Tingsrätt 2007 ska hon betala tillbaka pengarna.

Landstingsdirektör Lars Bolin kände inte till uppgifterna om IngMarie Bäcklins skuld och dom, och det är inte säkert att det spelat någon roll, enligt honom

– Nja det är inte säkert att vi hade avstått iallafall. Man måste ju titta till vilken kompetens vi behövde nu, hur snabbt behövde vi den och var fanns den tillgänglig. I det här fallet hade hon möjlighet att komma direkt på några veckors varsel så att säga.

Du har alltså från ditt håll förtroende för henne som personalchef?

– Som personalchef ja, säger Lars Bolin.

Redan 2007 dömdes IngMarie Bäcklin av Stockholms tingsrätt att betala ett skadestånd på en halv miljon kronor till företaget Strängbetong.

Enligt uppgift i Sundsvalls tidning var hon anställd som personalchef och använde företagets kontokort till privata utgifter

Ärendet polisanmäldes aldrig men ledde till en så kallad tredskodom, där IngMarie Bäcklin inte var närvarande under förhandlingen.

Kronofogden har utmätt närmare 200.000 kronor av hennes tillgångar, den största delen 2007 i form av fakturor som hon hade på tidigare kunder.

IngMarie Bäcklin rekommenderades av sjukhusdirektören på Sundsvalls sjukhus, Sigbjörn Olofsson, som jobbat tillsammans med henne tidigare i Stockholm. Hon hyrs in från konsultfirman Business Result AB som i sin tur kontrakterat henne via hennes egen firma.

Landstinget begärde in en kredikontroll av Business Result AB enligt gängse rutiner men IngMarie Bäcklins ekonomiska situation hade inte kontrollerats. Enligt landstingets upphandlingschef Sören Lanner, är det upp till Business Result AB att ha kontrollera dom konsulter firman väljer att kontraktera, inte landstinget.

Men borde inte landstinget även ha kontrollerat IngMarie Bäcklins bakgrund?

– Det gör vi naturligtvis inte. Vi söker en kompetens. Och huruvida dom har skulder eller inte, det har inte med deras kompetens att göra, säger landstingsdirektör Lars Bolin.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".